Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το διαρθρωμένο σε τέσσερα κεφάλαια νομοσχέδιο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, το οποίο ειδικότερα αφορά: α) τη διαδικασία αδειοδότησής τους, β) την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας - θυγατρικής της ΕΡΤ για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, γ) τη ρύθμιση θεμάτων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και δ)  ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Αναλυτικότερα:

Α) Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης: Η εποχή της αναλογικής τηλεόρασης παρήλθε χωρίς να δοθούν οριστικές άδειες  στους τηλεοπτικούς σταθμούς, παρά μόνο συνεχείς παρατάσεις στο καθεστώς λειτουργίας τους, οι οποίες – σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας - αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας των διοικουμένων. «Οπότε και εξ αυτού του λόγου» - όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση - «κρίνεται επιβεβλημένη η χορήγηση αδειών με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, με ταυτόχρονη εξασφάλιση της λειτουργίας τους υπό καθεστώς διαφάνειας, με τις διαδικαστικές και ουσιαστικές εγγυήσεις που αρμόζουν σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και θέτοντας όλους τους συμμετέχοντες στην ίδια θέση ‘εκκίνησης».

Πιο συγκεκριμένα και με βάση τις διατάξεις του ν/σ:

- Η διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση θα διενεργείται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο θα εκδίδει και τη σχετική προκήρυξη

- Η χρονική διάρκεια των αδειών θα είναι δεκαετής

– Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν ανώνυμες εταιρίες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και κοινοπραξίες – με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας - που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, αλλά και επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) - με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας επίσης - και έδρα εντός της γεωγραφικής περιοχής για την οποία προκηρύσσονται οι άδειες.

- Ως ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας εθνικής εμβέλειας είναι το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων (8.000.000) ευρώ για την χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, το ποσό των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου και το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου μη ενημερωτικού προγράμματος

- Επιβάλλεται υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των υποψηφίων, με εξαίρεση τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες μελών Ε.Ε. Ο.Ο.Σ.Α.

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ακόμα οι ελάχιστες προϋποθέσεις που αφορούν το απασχολούμενο προσωπικό, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, την κτηριακή υποδομή, το περιεχόμενο του εκπεμπόμενου προγράμματος, όπως και τα κωλύματα και οι ασυμβίβαστες ιδιότητες των μετόχων και των διοικητικών στελεχών, ενώ υπό έλεγχο ορίζεται ότι είναι τα οικονομικά μέσα που διατέθηκαν ή προγραμματίζεται να διατεθούν από τον υποψήφιο και τους μετόχους του.

Β) Δημιουργία της Α.Ε. «ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής-ΕΡΤnet Α.Ε.» με σκοπό την ανάπτυξη ενός δικτύου διανομής σημάτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής. «Ο διαχωρισμός του παρόχου δικτύου από τον πάροχο του περιεχομένου είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλισθεί η ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του παρόχου δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και ταυτόχρονα η διαφοροποίησή του από τη μητρική ΕΡΤ Α.Ε. (…) Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής στοχεύει στην καταπολέμηση μονοπωλιακών δομών της αγοράς που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε ένα στοιχειώδες επίπεδο υπηρεσιών για το σύνολο της επικράτειας, πολύ δε μάλλον στις παραμεθόριες περιοχές, για προφανείς λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας».

Γ) Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων: Δίνεται έμφαση στην αύξηση της λογοδοσίας των μελών της, δια της θέσπισης μίας πειθαρχικής διαδικασίας για τα μέλη που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους. Ορίζεται μάλιστα ότι το μέλος εκπίπτει της θέσης του, αν εκδοθούν εντός διετίας για αυτό δύο πειθαρχικές αποφάσεις (για ίδιο ή διαφορετικό πειθαρχικό παράπτωμα). Ειδικότερα στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται για την υπό θέσπιση πειθαρχική διαδικασία ότι «αποτελεί ένα πλαίσιο κανόνων που διασφαλίζει την πραγματική της ανεξαρτησία από τους παράγοντες της αγοράς» και για τη σύσταση και λειτουργία της πειθαρχικής επιτροπής ότι «πραγματοποιείται κατά τρόπο διαφανή, απλό και λειτουργικό».

Δ) Ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού: Ρυθμίζονται θέματα που άπτονται της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων από την εκτέλεση των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων έργων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα καταβολής του ΦΠΑ και της απρόσκοπτης προόδου των διαγωνιστικών διαδικασιών στις αναθέσεις μελετών και δημοσίων έργων. Τέλος η ρύθμιση για τους αυτοκινητιστές έχει ως εξής: «Οι υφιστάμενες απευθείας συνδέσεις με κλειστούς αυτοκινητοδρόμους καταργούνται, εφόσον σε αυτούς έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν στα προβλεπόμενα σημεία οι σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, άλλως αυτές διατηρούνται έως την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας στα σημεία αυτά των προβλεπόμενων σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών. Με την έναρξη του παρόντος, κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται».

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.