Το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον οι επερχόμενες εκλογές τον καταστήσουν την κυβέρνηση της χώρας παρουσίασε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Διαρκές Προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος. Απευθυνόμενος στην «Ελλάδα της αξιοπρέπειας που δεν παραδίνεται στη μοίρα της» και στο λαό που, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δε θέλουμε να μας ακολουθεί, τον θέλουμε ενεργό στο πλάι μας», μίλησε για την «απελευθέρωση από την απολυταρχία των μνημονίων» και για την «αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη που ξεκινά από την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στον «αδίστακτο αντίπαλο» που πρέπει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Σαμαρά - η οποία ψήφισε τα μνημόνια τα οποία ο επικεφαλής της παλιότερα καταδίκαζε - «αλλά και το γερασμένο, αμαρτωλό και αδιόρθωτο σύστημα εξουσίας που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε πεδίο ασυδοσίας». Από την άλλη, υποστηρικτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν η προοπτική εκλογικής νίκης της αριστεράς στην Ισπανία και την Ιρλανδία, καθώς και σειρά καθησυχαστικών δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων και δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού τύπου κόντρα στην κινδυνολογία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή είναι αντικειμενικά αδύνατο να αποπληρωθεί στο σύνολό του, γι’ αυτό πρέπει στα πλαίσια διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου της ΕΕ να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του και στο εναπομείναν κομμάτι του, αφενός να μπει ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του, αφετέρου να δοθεί περίοδος χάριτος (“moratorium”) στην εξυπηρέτησή του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγγυήθηκε ακόμα τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, ενώ επανέλαβε τους τέσσερις πυλώνες του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης και την έξοδο από την κρίση.
Πιο συγκεκριμένα οι τέσσερις πυλώνες είναι:
- Η άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων (δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον, τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά.)
- Η επανεκκίνηση της οικονομίας δια της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (άρα και της αύξησης των δημοσίων εσόδων), αλλά και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με την αντιμετώπιση του ιδιωτικού τους χρέους προς τις τράπεζες). Κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο όριο στα 12000 ευρώ για όλους, προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
- Μέτρα για την ανάκτηση της εργασίας (επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις κ.ά.)
- Θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Οι αλλαγές εδώ αφορούν καταρχήν τη δομή της Κυβέρνησης, με την πρόβλεψηδέκα μόνο Υπουργείων στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την κατάργηση των πολυάριθμων κυβερνητικών οργάνων, αλλά και την αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα από τιςστρατιές των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων. Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ – για τις άδειες των οποίων θα προκηρυχθεί διαγωνισμός από μηδενική βάση – και τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ έκανε λόγο για ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών σε ένα ενιαίο σώμα που θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)