Ερώτηση σχετικά με τις προσλήψεις στον κλάδο φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων απηύθυνε, σήμερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας στην Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Ο βουλευτής υπενθύμισε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο, στις 13 Δεκεμβρίου 2016, για την πλήρωση 200 θέσεων πιστοποιημένων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, για τις οποίες δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης από το αρμόδιο Υπουργείο, αν και έχει αποφανθεί θετικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και είναι σύμφωνη η Υπουργός Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου. Η καθυστέρηση οδήγησε στο κλείσιμο, για μία ημέρα (σ.σ. στις 20 Φεβρουαρίου), των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Επιπλέον, (οι αρχαιοφύλακες) έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για την προώθηση από την Κυβέρνηση συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες επιχειρείται η  μονιμοποίηση συμβασιούχων φυλάκων που σε μερικές περιπτώσεις δεν κατέχουν ούτε τα τυπικά προσόντα (Αγγλικά ή Απολυτήριο Λυκείου), έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και εργάζονται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις που ανοίγουν τον δρόμο σε προσλήψεις από το Δημόσιο.

«Είναι ευχάριστο που κι εσείς σήμερα και άλλοι Βουλευτές τον τελευταίο καιρό από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αντί να κατηγορούν συνεχώς για αύξηση των προσλήψεων, αναγνωρίζουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης και φαντάζομαι να αντιληφθούν και την προσπάθεια που κάνουμε για να το λύσουμε» ανέφερε, από την πλευρά της, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως σημείωσε, στο πλαίσιο αυτό (της αντιμετώπισης του προβλήματος της υποστελέχωσης), τη διετία 2015-2016, έγιναν  προσλήψεις 67 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων για τη στελέχωση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, όταν αντίστοιχα από το 2010 έως το 2014 είχαν γίνει μόνο δέκα ανάλογες προσλήψεις. Αναφορικά με τις εξαγγελθείσες από τον Πρωθυπουργό προσλήψεις - αφού διευκρίνισε ότι είναι 215 «διότι υπήρχε και ένα αίτημα για δεκαπέντε κενές οργανικές θέσεις του Κλάδου ΠΕ Πολιτιστικής Διαχείρισης» - είπε ότι έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2017-2018 και ότι η σχετική προκήρυξη αναμένεται άμεσα.

Για τους δε συμβασιούχους εξήγησε ότι έχει διαταχθεί από τα δικαστήρια η επάνοδος τους στις υπηρεσίες και ότι σε κάθε περίπτωση, θα αντιμετωπιστούν σύννομα και αξιοκρατικά. «Να σας θυμίσω ότι αυτοί οι εργαζόμενοι είχαν συμμετάσχει σε προκηρύξεις  πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που είχαν γίνει στο παρελθόν με κριτήρια ΑΣΕΠ. Δεν προσλήφθηκαν χωρίς ΑΣΕΠ. Άρα, τα προαπαιτούμενα είχαν ήδη καλυφθεί» τόνισε.

Τέλος, έκανε λόγο για πρόσληψη 1314 ατόμων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου διάρκειας επτά μηνών, η οποία αφορά ειδικότητες ημερήσιων φυλάκων και νυχτοφυλάκων, ούτως ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν ιδιαίτερα στην τουριστική περίοδο. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.