Για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία και τη δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας μέχρι το τέλος του 2017, μίλησε ο πρωθυπουργός από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης που βρέθηκε σήμερα, από κοινού με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε επίσης την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη αλλά και την ενίσχυση του ΚΘΒΕ με 100.00 ευρώ.

Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Κίνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σήμερα στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των επισκέψεων που αποφάσισε να κάνει αυτό το διάστημα, για να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε από το Πρότυπο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου του Ευόσμου, παρουσία και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Αφού αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του Πρότυπου Κέντρου Υγείας της περιοχής, το οποίο «εδώ και μερικές μέρες» άρχισε να λειτουργεί «σε 24ωρη βάση», ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι μια αποσπασματική ενέργεια, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο ενός «συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «οι πρώτες 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)» θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στο καλοκαίρι, ενώ μέχρι το τέλος του 2017 «θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 τέτοιες μονάδες, σε ολόκληρη τη χώρα». Για τη στελέχωση των μονάδων αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα προσληφθούν 3.000 υγειονομικοί, συγκεκριμένα 1.300 οικογενειακοί γιατροί και 1.700 επαγγελματίες υγείας.

Είπε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας. Δέκα στον Εύοσμο και το Κορδελιό, επτά στην περιοχή της Τούμπας, πέντε στους Αμπελόκηπους και τη Μενεμένη και τρία στην Τριανδρία.

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι μέσω αυτού του σχεδιασμού για την υγεία, η κυβέρνηση επιδιώκει να απαντήσει και σε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της χώρας «που είναι η φυγή νέων επιστημόνων υψηλά εξειδικευμένων με πτυχία στο εξωτερικό. Και αναφέρομαι στους γιατρούς, που έχουν κατακλύσει ευρωπαϊκές χώρες. Έλληνες γιατροί. Και πρέπει να φροντίσουμε αυτό το πολύτιμο και εξαιρετικά σημαντικό επιστημονικό δυναμικό να γυρίσει πίσω», είπε ο πρωθυπουργός.

(Δείτε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε στο allovergreece λίγες μέρες πριν, Έλληνας γιατρός ο οποίος δουλεύει στο Λονδίνο).

«Θέλω, λοιπόν, με την ευκαιρία σήμερα, να απευθυνθώ στους νέους γιατρούς, στους γενικούς γιατρούς, στους παθολόγους, τους παιδιάτρους που τελειώνουν αυτή την περίοδο την ειδικότητά τους: Και να τους ζητήσω να εμπιστευθούν και να στελεχώσουν τις νέες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή επιστημονική και επαγγελματική προοπτική εδώ, στη χώρα μας, και να εμπιστευθούν αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας», επισήμανε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη την παροχή μισθολογικών κινήτρων προς τους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν να στελεχώσουν τις 239 νέες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Αμέσως μετά την εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξειδίκευε, σε δηλώσεις του, ότι οι νέοι γιατροί θα προσλαμβάνονται με αποδοχές αντίστοιχες με αυτές του Επιμελητή Α’, σημαντικά υψηλότερες από αυτές του νεοπροσλαμβανόμενου.

Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τη δημοπράτηση 11 σχολικών μονάδων για την πόλη στη διάρκεια αυτού του έτους καθώς και τη δημοπράτηση για την κατασκευή του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου μέσα στο 2018. Συγκεκριμένα, το 2018 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή ενός σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος στον Εύοσμο, προκειμένου τα παιδιά να σταματήσουν να στεγάζονται σε κοντέινερ.

Ακόμα, στο πλαίσιο της συνάντησής του πρωθυπουργού με τη διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), o Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε την  παροχή οικονομικής ενίσχυσης ύψους 100.000 ευρώ για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των δύο ανοιχτών θεάτρων της Θεσσαλονίκης (Θέατρο Γης και Θέατρο Δάσους) καθώς και τη δημιουργία θεατρικού μουσείου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνεργάτες του στη Θεσσαλονίκη πως στις 15 Ιουνίου η πόλη θα φιλοξενήσει την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.