Μέχρι την Πέμπτη αποφάσισε τελικά να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ – ΟΤΑ, η οποία συνεδρίασε στη βάση της πρότασης που παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους της ομοσπονδίας. Για «πολιτικό σχέδιο σε εξέλιξη» κάνει λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης, αναφέροντας πως η απεργία συνεχίζεται με την ψήφο της παράταξης της ΝΔ, «χάριν ιδιωτικών συμφερόντων».

Τη συνέχιση της απεργίας στην καθαριότητα των δήμων μέχρι και την Πέμπτη, αποφάσισε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ μετά από πολύωρη συνεδρίαση. Η συνεδρίαση ακουλούθησε την πρωινή συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστές με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε μια νέα πρόταση, πιο κοντά στα αιτήματα της ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, η νέα πρόταση της κυβέρνησης φέρεται να περιείχε:

- τη βελτίωση των όρων του επικείμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων «με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου»

- τη μοριοδότηση των υφιστάμενων συμβασιούχων και την «άμεση σύναψη νέων συμβάσεων» για τη συνέχιση της εργασίας τους

-  τη θέση ότι «οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες»

- τη «σαφή θέση της Κυβέρνησης» ότι «η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους».

«Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό, όμως οι κάποιες βελτιωμένες προτάσεις που γίνανε από την κυβέρνηση, δεν λύνουν ουσιαστικά το πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Νίκος Τράκας, στην ανακοίνωση που έκανε το απόγευμα για να γνωστοποιήσει τη συνέχιση της απεργίας. Όπως ανέφερε, η τροπολογία που εισάγει η κυβέρνηση θα έχει ως αποτέλεσμα «απολύσεις στους εργαζόμενους με τις παρατάσεις των συμβάσεων».

«Συνεχίζουμε μέχρι την Πέμπτη, δίνουμε τη μάχη για να περάσει η πρόταση που έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση και μετά την απεργιακή κινητοποίηση θα συνεδριάσει ξανά η Εκτελεστική Επιτροπή. Επειδή υπάρχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες, το προσωπικό ασφαλείας θα ‘ναι αυξημένο, για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία», επισήμανε στην ανακοίνωσή του ο Νίκος Τράκας.

Λίγο αργότερα, στη δημοσιότητα κυκλοφόρησαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι η εισήγηση που «κατέβηκε» στην Εκτελεστική Επιτροπή ήταν για μη συνέχιση της απεργίας. Η ΔΑΚΕ, η παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, φέρεται να ψήφισε λευκό στην εισήγηση, ενώ «όχι» φαίνεται να ψήφισαν οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και τη Λαϊκή Ενότητα.

Μάλιστα στη Βουλή, στην οποία τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους, ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της ΔΑΚΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Απευθυνόμενος στο Μάκη Βορίδη, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε: «Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Κύριε Βορίδη, θέλετε να βάλετε δυο-τρεις ανθρώπους δικούς σας μέσα στο Σαββατοκύριακο να δώσουν την αποκομιδή στους ιδιώτες. Θέλετε απολυμένους 6.100 ανθρώπους».

 

Σκουρλέτης: Πολιτικό σχέδιο σε εξέλιξη η συνέχιση της απεργίας

Μετά την ανακοίνωση για παράταση της απεργίας, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του, είπε ότι η απεργία συνεχίζεται με την ψήφο της «γαλάζιας ΔΑΚΕ» και μίλησε για πολιτικό σχέδιο που εκπορεύεται από τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να δοθεί η καθαριότητα στους δήμους σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα υπάρξει αποκλιμάκωση με την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Σκουρλέτης.

Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση με κάθε πρόσφορο μέσο θα προστατέψει την δημόσια υγεία.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την ΝΔ ότι με εντολή του κ. Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε στη συνεδρίαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό τη προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στην καθαριότητα και η ΝΔ, πρόσθεσε, έχει τεράστια ευθύνη για τη στάση της αυτή.

Όπως είπε ο υπουργός, σε πάρα πολλούς δήμους γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών ενώ στην Αθήνα μετά την αναστολή της απεργίας της ΠΟΠ-ΟΤΑ το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο.

«Η απόφαση για τη συνέχιση της κινητοποίησης είναι μια λάθος απόφαση, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για τη σημερινή απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ. Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι παρόλο ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μια τροπολογία η οποία δρομολογεί μέσω ΑΣΕΠ μέσω ενός διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα, ταυτόχρονα εξασφαλίζει για το μεσοδιάστημα την απασχόληση των εργαζομένων συμβασιούχων, παρόλα αυτά, με την ψήφο της γαλάζιας ΔΑΚΕ, της παράταξης δηλαδή της ΝΔ, επιλέγεται οι τόνοι των σκουπιδιών να παραμείνουν στους δρόμους χάριν επιχειρηματικών συμφερόντων. Νομίζω ότι είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη. Την κύρια ευθύνη την έχει ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, οι οποίοι όμηροι της ιδεοληψίας τους προωθούν ένα σχέδιο για να δημιουργήσουν μια περαιτέρω αναστάτωση. Δεν νοιάζονται για τη δημόσια υγεία και εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Το ποιος προωθεί τα ιδιωτικά συμφέροντα νομίζω ότι είναι φανερό, η ίδια η σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ μιλά για την ανάγκη να υπάρξουν συμπράξεις των Δήμων με ιδιώτες. Άρα να μην προωθηθούν οι διαγωνισμοί για νέες θέσεις εργασίας, μόνιμες, σταθερές, μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Αυτό να είναι ξεκάθαρο. Είναι φανερό, δεν χωράει διαφορετική προσέγγιση. Εμείς ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την εμπειρία αυτών των εργαζομένων, τους δίνουμε επιπλέον μοριοδότηση για να συμμετάσχουν μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε ένα ανοικτό, αντικειμενικό διαγωνισμό. Είναι μια λύση συμβατή και με την αίσθηση πια του τι είναι κοινωνικά δίκαιο, αλλά και τι είναι νόμιμο και συμβατό με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης .

Ερωτηθείς τι θα γίνει με το άμεσο πρόβλημα των σκουπιδιών, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως ήδη σε αρκετούς δήμους του Λεκανοπεδίου, τα σκουπίδια μαζεύονται.

«Στο Δήμο Αθήνας επειδή έχει ανασταλεί η κινητοποίηση από την ΠΟΠ - ΟΤΑ, την άλλη ομοσπονδία, δεν υπάρχει τόσο έντονο πρόβλημα. Νομίζω ότι οι ίδιοι οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει ότι είναι αδιέξοδη η συνέχιση αυτής της πορείας των κινητοποιήσεων. Εμείς Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα τις επόμενες ημέρες και θεωρώ ότι αυτή η υπόθεση το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα έχει λήξει», ανέφερε.

Ο κ. Σκουρλέτης στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέα απεργία ανέφερε πως «θα κοιτάξουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία. Αυτό νομίζω ότι είναι η βασική ευθύνη που έχει η κυβέρνηση και αυτή τη στάση θα έπρεπε να στηρίξουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις που δυστυχώς δεν την κάνανε και αποδεικνύεται το μέγεθος πια της πολιτικής τους αναξιοπιστίας».

Επίσης ο κ. Σκουρλέτης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφέρει πως «με εντολή Μητσοτάκη, η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στην καθαριότητα».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.