Σε συμφωνία κατέληξε το Eurogroup, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του νωρίς το βράδυ της Πέμπτης. Αποφασίστηκε η εκταμίευση δόσης 8,5 δις για την Ελλάδα, η «δέσμευση» ότι μετά τη λήξη του προγράμματος θα εξειδικευτούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ οριστικοποιήθηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 μέχρι λίγο πάνω από 2%.

Χωρίς εκπλήξεις πλέον, έπεσαν τίτλοι τέλους στην πολύμηνη διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα και σφραγίστηκε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αποφασίστηκε η εκταμίευση δόσης 8,5 δις για την Ελλάδα τον Ιούλιο. Η πρώτη εκταμίευση δόσης θα λάβει χώρα στις αρχές Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δις ευρώ. Τα 6,9 δις θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή χρέους, και το υπόλοιπο ποσό για επιπλέον ανάγκες που έχει η χώρα (ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου κλπ.). Θα γίνουν κι άλλες εκταμιεύσεις που θα λάβουν χώρα μετά το καλοκαίρι με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα, θα δηλώσει ότι μπαίνει και χρηματοδοτικά αλλά …δε θα δώσει τα λεφτά τώρα, παρά αργότερα, όταν θα διασαφηνιστεί η δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρω για την ελάφρυνση του χρέους.

Ακόμα, προβλέπεται επιστροφή των κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων θα είναι τελικά από 0 έως 15 έτη, ενώ όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα αποφασίστηκε ότι θα είναι έως λίγο πάνω από 2% από το 2022 έως το 2060. Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική, με τη δημιουργία Τράπεζας Ανάπτυξης για την Ελλάδα που θα επιτρέπει την προώθηση των επενδύσεων και των κοινοτικών κονδυλίων.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρος της Ευρωοομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς «εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα». Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το Eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών.

Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα. Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. Έκαναν μια καταπληκτική δουλειά είπε και πρόσθεσε: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

 

Λαγκάρντ: Καταλήξαμε στη δεύτερη καλύτερη λύση για την Ελλάδα

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως το καλύτερο θα ήταν να αποσαφηνιστούν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ωστόσο αυτό στο οποίο κατέληξε το Eurogroup, τόνισε, είναι η δεύτερη καλύτερη λύση για την Ελλάδα.

Η κ. Λαγκάρντ εξήγησε τις κινήσεις του Ταμείου από εδώ και στο εξής. Η ίδια, θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει επί της αρχής μια νέα συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, θα αποφασίσει από τώρα ότι θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, αλλά δε θα δώσει τα χρήματα τώρα. Θα εκταμιεύσει τα χρήματα, όταν διασαφηνιστεί το σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μέσα στους επόμενους μήνες, με στόχο αυτό να γίνει πριν τη λήξη του προγράμματος. Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξειδίκευση της μορφής και του είδους των μέτρων για το χρέος, που θα προσφέρουν οι πιστωτές στην Ελλάδα. Πότε θα γίνει αυτό; Ουσιαστικά,  η Κριστίν Λαγκάρντ «δείχνει» πολιτικά την περίοδο μετά τις γερμανικές εκλογές, που θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2017.

 

Ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε την εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης για το χρέος. Κάτι που σημαίνει την ενσωμάτωση της γνωστής γαλλικής πρότασης των τελευταίων ημερών, στην απόφαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με αυτό το μηχανισμό, το ύψος των υποχρεώσεων της Ελλάδας σε σχέση με την αποπληρωμή του χρέους θα κινείται ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτυγχάνει η Ελλάδα ετησίως. Όσο πιο υψηλή ανάπτυξη τόσο πιο πολλά θα πληρώνει η Ελλάδα για το χρέος. Και αντίστροφα.

Μετά από αυτό το Eurogroup, υπάρχει περισσότερη σαφήνεια τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους επενδυτές, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «περισσότερο φως στην άκρη του τούνελ». Αρκεί κανείς να διαβάσει την τελευταία παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup, σημείωσε, που λέει ότι δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, να έχει πρόσβαση στις αγορές. Το χρέος πλέον εξαρτάται από την ανάπτυξη και τον ρυθμό που θα έχει αυτή, υπογράμμισε.

 

Αναφορικά με το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, η δήλωση του Eurogroup αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με το στόχο η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Το Eurogroup επανεβεβαίωσε τις δεσμεύσεις και αρχές που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του Μαΐου του 2016. Σημειώσαμε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων ήδη συμβάλει σε ουσιαστική μείωση των καθαρών χρηματοδοτικών αναγκών (GFN) της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και από εκεί και μετά μία δημοσιονομική τροχιά που είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις της στο Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με ή πάνω από αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023 μέχρι 2060.

Το Eurogroup συμπεραίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί εντός του πλαισίου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup υπενθύμισε την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους με αναφορά στα συμφωνηθέντα ορόσημα για τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, που πρέπει να παραμείνουν κάτω από 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε ένα σταθερά καθοδικό μονοπάτι. Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει ένα δεύτερο σετ μέτρων για το χρέος στο βαθμό που είναι αναγκαίο για να επιτευχθούν οι προαναφερθέντες στόχοι των καθαρών χρηματοδοτικών αναγκών, σε συμμόρφωση με τη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.