Σε συνεδρίαση του Euro Working Group την ερχόμενη εβδομάδα, φαίνεται ότι θα συζητηθεί η εκ νέου ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά την εμπλοκή που υπήρξε στο θέμα τις προηγούμενες μέρες. Καθησυχαστικός ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επηρεάζουν την πορεία του προγράμματος εμφανίστηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ ο Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες και ότι η απόσταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς δεν είναι αγεφύρωτη.
Το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, έπειτα από την εμπλοκή των προηγούμενων ημερών, πρόκειται να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Euro Working Group εντός της επόμενης εβδομάδας, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Με βάση την αξιολόγηση που έστειλαν οι θεσμοί στα κράτη-μέλη, για το κατά πόσο τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση είναι συμβατά με το πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες. Όπως επισημαίνει, το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες, αν όλες οι πλευρές είναι συνεργάσιμες, καθώς το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς «δεν είναι αγεφύρωτο».
«Σίγουρα δεν θα περιέγραφα την κατάσταση αδιέξοδη αλλά πιο ταραχώδη απ’ ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες, οπότε πιστεύαμε πως μπορούσαμε να επιτύχουμε τεχνική συμφωνία αυτές τις μέρες στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Ντομπρόφσκις. Και πρόσθεσε: «Αν όλες οι πλευρές είναι εποικοδομητικές, τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση αρχές του 2017».
Ωστόσο, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις αναφέρεται επικριτικά στην κίνηση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για το κοινωνικό μέρισμα, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή ήταν «περιττή και άχρηστη». Πρόσθεσε, όμως, ότι το ζήτημα αυτό «μπορεί να λυθεί αν όλες οι πλευρές δείξουν καλή θέληση και συνεργαστούν».
«Η πρώτη αξιολόγηση των θεσμών λέει ότι τα προτεινόμενα μέτρα δημιουργούν σημαντικές ανησυχίες στη διαδικασία και την ουσία σε σχέση με τις δεσμεύσεις του μνημονίου», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που υποστηρίζει το ΔΝΤ ότι πρέπει να λάβει η χώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «όπως βρήκαμε λύση για το 2018, είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε και για τα επόμενα χρόνια». «Κλειδί» για την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα θα είναι να μείνει το πρόγραμμα εντός τροχιάς και η Ελλάδα να επιστρέψει την ανάπτυξη, που προβλέπεται να είναι υψηλή του χρόνου. Όμως, όπως καταλήγει, χρειάζεται σαφήνεια και οικονομική σταθερότητα.
Για το πότε θα βγει στις αγορές η Ελλάδα, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις αναφέρει ότι η κοινή πρακτική είναι πως οι χώρες σε πρόγραμμα ξεκινάνε να έχουν πρόσβαση στις αγορές πριν τελειώσει το πρόγραμμα. «Ακριβώς πότε δεν μπορώ να πω τώρα, είναι κάτι που οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν», τόνισε και συμπλήρωσε: «Όπως θυμάστε το 2014 η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με την υπόθεση ότι το πρόγραμμα έληγε τέλος του 2014, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δυστυχώς οδήγησαν κάπου διαφορετικά. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι σημαντικό βήμα, θα δείξει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς».
Αναδίπλωση από Ρέγκλινγκ: Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν αναμένεται να αλλάξουν τους στόχους του προγράμματος για το 2017 και 2018, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.
Εξέφρασε, ωστόσο, τη δυσφορία του για την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συζητά, εκ των προτέρων, με τους θεσμούς, όλα τα μέτρα που μπορεί να επηρεάζουν τους στόχους του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της αξιοποίησης του όποιου πλεονάσματος», αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε ενημερώσει για τα συγκεκριμένα μέτρα.
«Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα», τόνισε ο διευθυντής του ESM.
Σε ό, τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι οι όροι δανεισμού για την Ελλάδα έχουν αλλάξει ριζικά. «Η βελτίωση των όρων δανεισμού εξοικονομεί για την Ελλάδα περίπου 8 δις ευρώ ή 4,5% του ΑΠΕ κάθε χρόνο. Αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμα, τόνισε ότι «το ύψος του ελληνικού χρέους άλλαξε επειδή το ΑΕΠ της χώρας κατέρρευσε, αλλά το συνολικό του ποσό (σε απόλυτους αριθμούς) παρέμεινε αμετάβλητο τα τελευταία 5-6 χρόνια».
Ανέφερε, τέλος, ότι η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση – σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκαν σε μηχανισμό σταθερότητας- για τρεις λόγους:
1. Σε περίοδο κρίσης τα προβλήματα της χώρας ήταν πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
2. Η κρατική διοίκηση υπήρξε αδύναμη και χρειάζονταν τεχνική βοήθεια και ενίσχυση.
3. Το πρώτο μισό του 2015 υπήρξε μεγάλη διαφωνία με τη νέα κυβέρνηση.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, kathimerini.gr, news247.gr