Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του περιφερειακού συνεδρίου στην Κοζάνη, οι εργασίες του οποίου άνοιξαν την Τρίτη και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη το βράδυ με ομιλία του πρωθυπουργού.

Τις εργασίες του ξεκίνησε σήμερα το πρώτο από τα 13 Περιφερειακά Συνέδρια που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, ώστε να ανοίξει ο διάλογος σε επίπεδο περιφέρειας για την εκπόνηση ενός σχεδίου για τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στα συνέδρια αυτά θα συμμετέχουν κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς από την κάθε περιφέρεια της Ελλάδας στην οποία θα διεξάγεται το κάθε συνέδριο.

Στόχος της κυβέρνησης, μέσω της διαδικασίας αυτής είναι να διερευνηθούν σε βάθος οι παραγωγικές δυνατότητες και η αναπτυξιακή προοπτική ανά Περιφέρεια και -με ουσιαστική συμμετοχή και συμβολή των παραγωγικών δυνάμεων κάθε περιοχής- να σχεδιαστούν η πολιτική και οι πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτήσουν την μετάβαση της χώρας στην επόμενη μέρα.

Το πρώτο συνέδριο διεξάγεται στην Κοζάνη σήμερα και αύριο και θέτει στο τραπέζι την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη το βράδυ με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη.

Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο θα υπάρξουν τέσσερις θεματικές ενότητες που αφορούν:

1. Τις υποδομές και την προσπελασιμότητα.

2. Την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη της υπαίθρου και τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

3. Το περιβάλλον και την ενέργεια.

4. Το ανθρώπινο δυναμικό, την απασχόληση, την έρευνα και την τεχνολογία.

 

Πώς «μπήκαν μπροστά» τα Περιφερειακά Συνέδρια

Η διοργάνωση συνεδρίων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αποτελεί εδώ και καιρό κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, για τη μετά-την-αξιολόγηση περίοδο.

Μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όλο το βάρος της κυβέρνησης πέφτει στη συγκεκριμενοποίηση του σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο κεντρικός ρόλος, όμως, στον οποίο θα διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου, είχε δηλωθεί με σαφήνεια στο Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους περιφερειάρχες της χώρας στις 5 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός τότε είχε πει πως ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα προκύψει μέσω των περιφερειών.

Σε εκείνη τη σύσκεψη είχε αποφασιστεί πως θα πραγματοποιηθούν 13 περιφερειακά συμβούλια-συνέδρια, όπου οι περιφερειάρχες θα παρουσιάσουν τα σχέδια που θα έχουν εκπονήσει αλλά και τα αποτελέσματα από δράσεις που θα έχουν αναλάβει.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εκπονήσουν το «νέο σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο, που θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και διατηρήσιμο». Υπογραμμίζοντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, για παράδειγμα εάν είναι τουριστική, αγροτική κ.ο.κ.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης στους περιφερειάρχες πως εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος τους και σε άλλα, κοινωνικά ζητήματα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και στο πλαίσιο της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επισήμανε πως τα προγράμματα των Περιφερειών θα πρέπει να δημιουργούν σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, θα πρέπει να επενδύουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, κυρίως όμως το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η δίκαιη διανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας.

Πρεμιέρα λοιπόν των Περιφερειακών Συνεδρίων σήμερα και αύριο στην Κοζάνη. Υπενθυμίζεται πως στη σύσκεψη της 5ης Μαΐου, οι περιφερειάρχες είχαν εκφράσει την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το ρόλο που μπορεί να έχει ο δεύτερος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερθείς στα περιφερειακά συμβούλια, είπε πως ο στόχος είναι να υπάρξει ο απαραίτητος διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς και με τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων, έτσι ώστε να προσανατολιστεί η αναπτυξιακή πολιτική σε τομείς και σε πεδία που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.