Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά. Η οικογένειά του εξέφρασε την επιθυμία της, η κηδεία να μην πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη.

Από τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 13.30 της ίδιας μέρας, θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Μητρόπολη Αθηνών. Η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, θα τελεστεί στις 3 το μεσημέρι στη Μητρόπολη και θα γίνει με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους.

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει την Πέμπτη στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί  επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 15:00. Επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη.

Ακόμα, με σημερινή επιστολή της προς το Υπουργείο Εσωτερικών, η οικογένεια του εκλιπόντος ζητά να μην κηδευτεί δημοσία δαπάνη. Ειδικότερα, η οικογένεια Μητσοτάκη ζήτησε να μην εφαρμοσθεί η διάταξη για κηδεία δημοσία δαπάνη που «δύναται να προβλεφθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση δυνάμει του Ν.409/1976».

Πάντως, το μεσημέρι της Τετάρτης, στη Μητρόπολη θα βρεθούν σίγουρα όχι μόνο συγγενείς και φίλοι αλλά και παραδοσιακοί πολιτικοί αντίπαλοι. Θα τιμήσουν έτσι τον τελευταίο πολιτικό μιας γενιάς που σημάδεψε τη μεταπολεμική περίοδο.

Από το πρωί της Δευτέρας, πλήθος κόσμου επισκέπτεται το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην οδό Αραβαντινού, αναμεσά τους και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά και τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ όπου έχει ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 29 Μαΐου. Ήταν 99 ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του: «Σήμερα (σ.σ. χτες) στη 01:00 ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν».

 

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων

Το δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του, σήμερα (30 Μαΐου), με αποκλειστικό θέμα την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

Να παραστεί ο δήμαρχος Χανίων στην εξόδιο ακολουθία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, καθώς και στην επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής Χανίων, εκπροσωπώντας το δημοτικό συμβούλιο.

Να προσφερθεί το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF αντί στεφάνου, σύμφωνα με επιθυμία του εκλιπόντος.

Να αποδοθεί από τον Δήμο Χανίων εν ευθέτω χρόνω η πρέπουσα τιμή στον μεγάλο Χανιώτη πολιτικό με την ονοματοθεσία οδού ή πλατείας εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου.

Να αναβληθούν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων έως και την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2017 σε ένδειξη πένθους. Παράλληλα, το δημαρχείο Χανίων να παραμείνει κλειστό την Πέμπτη 1/6/2017, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας στα Χανιά, από τις 12:00.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.