Με αναγνώριση των διαφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές, φαίνεται πως κλείνει ο πρώτος κύκλος τεχνικής διαπραγμάτευσης με την παρουσία των θεσμών στην Αθήνα. Οι θεσμοί αναχωρούν αύριο από την Αθήνα, αφήνοντας τα περισσότερα θέματα ανοιχτά, ενώ φαίνεται ότι και το staff level agreement δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Συνάντηση για τα εργασιακά είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών με την Έφη Αχτσιόγλου, αφού προηγουμένως το Χίλτον είχε επισκεφθεί …ο ΣΕΒ.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Την Πέμπτη το βράδυ (στις 21.00) έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Euro Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης, την οποία τα κλιμάκια των θεσμών θα παρακολουθήσουν από την Αθήνα, ενώ φαίνεται ότι θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή το πρωί.

Όπως αφήνουν να διαφανεί όλες οι πλευρές, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών υπάρχει ακόμα χάσμα σε πολλά ζητήματα, με τη χθεσινή αισιοδοξία να μην επιβεβαιώνεται από το κλίμα των σημερινών συναντήσεων.

 

Μεγάλο χάσμα στα εργασιακά

Φαίνεται ότι μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τα ορόσημα της δεύτερης αξιολόγησης έχουν κλείσει (ενέργεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός). Τα εργασιακά που κανονικά εντάσσονται στα ορόσημα της δεύτερης αξιολόγησης, φαίνεται ότι βγαίνουν εκτός staff level agreement (τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς), μετατίθενται για αργότερα και θα ενταχθούν εκ νέου σε πολιτική συζήτηση στο ανώτατο επίπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκπρόσωποι των κλιμακίων των θεσμών φέρονται να είχαν συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΕΒ στο Χίλτον σήμερα, πριν τη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Η συνάντηση αυτή δεν ήταν άσχετη με τις θέσεις που φέρονται να μετέφεραν αργότερα οι θεσμοί στην Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως τόνισε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας, μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς, παραμένουν οι διαφωνίες με το ΔΝΤ στα εργασιακά, καθώς και στο πότε θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

Ακόμα, όπως ανέφερε το εν λόγω στέλεχος, στη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η οποία θα καταγραφεί και από τους θεσμούς. Η ελληνική ωστόσο πλευρά, αντιμετωπίζει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Τόνισε δε, ότι το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται, ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου (που αναγνωρίζει ως συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο την προ-έγκριση για τις απολύσεις) αλλά ούτε και με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Αντίθετα, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.

Σε ερώτηση για τη στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απάντησε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, αυτό συζητιέται στο πλαίσιο του «συνολικού ισορροπημένο πακέτου των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών μέτρων» που θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος. «Η διαφωνία εστιάζεται στο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά: Το μεν ΔΝΤ ζητάει οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό να γίνουν μέσα σε μία χρονιά, ενώ η θέση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει αποτυπωθεί και στο Eurogroup και εφαρμόζεται και στις άλλες χώρες, είναι να πραγματοποιηθούν σε βάθος ετών και όχι σε έναν χρόνο. «Όποια παρέμβαση γίνει στο συνταξιοδοτικό πρέπει να γίνει σε βάθος ετών» επέμεινε.

Έτσι, τα εργασιακά που η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει αρκετά ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών της, μαζί με τα πρόσθετα μέτρα του 2019, όσον αφορά το ύψος τους και το περιεχόμενο των αντιμέτρων, αλλά και τα πλεονάσματα από το ’19 και μετά, φαίνεται ότι θα είναι τα βασικά «αγκάθια» του επόμενου διαστήματος.

 

Από εδώ και πέρα, τι;

Όπως φαίνεται, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε οι επαφές θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό είτε σε υπουργικό επίπεδο, για διάφορα ζητήματα «που θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση», όπως τόνισε κυβερνητικός παράγοντας, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συναντήσεων στο Χίλτον. Οι συζητήσεις που θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, θα έχουν στόχο να καταγραφεί ακόμη περισσότερη πρόοδος στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τρία είναι τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά:

- Το μέγεθος του πακέτου από το 2019 (πόσα δις μέτρα θα ληφθούν).

- Κάποιες διαφορές στην ισορροπία των αντίμετρων (για παράδειγμα, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, εμείς θέλουμε μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ).

- Τα εργασιακά.

Ο κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε «ασήμαντο» το δημοσιονομικό κενό για το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και έχει καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν». Υπάρχει μόνο ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί.

Σημειώνεται ότι άλλος κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων, που ρωτήθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι το συνολικό πακέτο θα κλείσει τον Μάιο, δήλωσε «δεν το βλέπω. Εγώ άλλα ακούω από τον Μοσκοβισί...».

 

Οι θεσμοί –πλην ΔΝΤ- αναγνωρίζουν την πρόοδο

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι θεσμοί αναγνωρίζουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις συζητήσεις όλων των προηγούμενων ημερών στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΔΝΤ αναφέρεται ξεχωριστά και δεν φαίνεται να συμμετείχε στη σύνταξη της ανακοίνωσης.

Συγκεκριμένα, τα κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας διεξήγαν πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των θεσμών.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πρόοδος μεν αλλά με σημαντικές διαφορές, λέει το ΔΝΤ

Παρ’ όλο που έχει υπάρξει πρόοδος, σε κάποιες σημαντικές περιοχές παραμένουν σοβαρές διαφορές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ράις αρκέστηκε μόνο σε μία δήλωση για την Ελλάδα αποφεύγοντας να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.

Στη δήλωση του επισημαίνει ότι «έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές και την καλωσορίζουμε. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικές περιοχές. Δεν θα σχολιάσω σε ποιες. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία. Ακόμη απαιτείται πολύ δουλεία να γίνει».

Ερωτηθείς για το εάν αναφέρεται στο staff level agreement ή στο συνολικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως αναφέρεται στις εν εξελίξει συζητήσεις.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να υπάρξει συμφωνία ενώ δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη για το χρονικό σημείο που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σε ερώτηση για το ελληνικό χρέος και για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειωθεί τόσο σε όρους εξυπηρέτησής του όσο και συνολικά ως μέγεθος, ο Τζέρι Ράις είπε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επέλθει ελάφρυνση του χρέους και πως το ΔΝΤ δεν ζητά «κούρεμα».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.