Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών τέθηκε για άλλη μια φορά επί τάπητος, καθώς ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία με την οποία καταργείται το άρθρο 2Α του ν. 4339/2015 ή αλλιώς του «νόμου Παππά». Το άρθρο αυτό είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και μετέφερε τις αρμοδιότητες για την διενέργεια και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών από το ΕΣΡ στους εκάστοτε αρμόδιους Υπουργούς. Σύμφωνα με την τροπολογία το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, σειρά έχει το ΕΣΡ, το οποίο πρέπει να καταθέσει την γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, καθώς επίσης και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για καθεμία από αυτές. Στην ουσία «ανοίγει νέος δρόμος» για μία εκ νέου δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.

Αντιδράσεις διατυπώθηκαν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου να αναφέρει ότι η διαδικασία της νέας δημοπράτησης των αδειών: «αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να είναι η αιχμή του δόρατος της καθεστωτικού τύπου κυβέρνησης να αποκτήσει τον έλεγχο των ΜΜΕ». Στην συζήτηση ενεπλάκη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Α. Λοβέρδος κατηγορώντας τον κ. Παππά ότι προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Παράλληλα, κάλεσε τον Υπουργό να καταθέσει στη Βουλή την γνωμοδότηση του ΕΣΡ επί του κειμένου της ψηφισθείσας τροπολογίας, διότι, όπως είπε, «είναι υποχρεωμένος βάσει του νόμου να την έχει ζητήσει».

Συντάκτης: Μαρία Γεωργακοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.