Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ίδρυση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν και οι αποφάσεις που αφορούν την μελλοντική της δράση.
Πρώτος πήρε το λόγο ο Γιώργος Κασιμάτης, επισημαίνοντας ότι η απελευθέρωση από το παράνομο χρέος είναι μονόδρομος και η αντίσταση συνταγματική επιταγή, την ίδια στιγμή που στους πολίτες καλλιεργείται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ μία στάση αναμονής, «η οποία αποτελεί τη χειρότερη μορφή ραγιαδισμού». Ως προς τις πολιτικές που ασκούνται, αυτές προσανατολίζονται στην κατάργηση των αρχών νομιμότητας και ειδικότερα του σεβασμού κυριαρχίας του Κράτους που δυσφημίζεται ως εθνικισμός , των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών (βλ. συρρίκνωση του αντιπροσωπευτικού σώματος).
«Σήμερα έχουμε χάσει την κυριαρχία και τα δικαιώματά μας παράνομα, τώρα γίνεται προσπάθεια νομιμοποίησης αυτών των παρανομιών που δοκιμάζουν τον ελληνικό λαό» σημείωσε, αναφερόμενος και στις προτάσεις της Κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση που «δεν αντέχουν ούτε ως σχεδιάγραμμα πρωτοετών φοιτητών», αφού δεν έχουν καμία επιστημονική, κοινωνική ή ιστορική βάση.
Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους είναι η πρώτη και μόνη θεσμική επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους στην Ευρώπη. Παρά τις ανηλεείς μιντιακές συκοφαντίες και την κατάργησή της από τον Νίκο Βούτση, επιμένει και συνεχίζει το έργο της, έχοντας ήδη δύο πορίσματα, εκ των οποίων το ένα αφορά το μνημόνιο Τσίπρα. «Πολύ θα θέλανε να έχουμε αποσυρθεί σε κάποια γωνιά του κόσμου, αλλά δυστυχώς ατύχησαν» τόνισε.
Η κα Κωνσταντοπούλου εξήρε τα μέλη της Επιτροπής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό «που δεν το βάζουν κάτω, αλλά συγκρούονται με τις εξουσίες, ιδίως όταν πολεμούν τους πολίτες», ενώ αναφέρθηκε και στη σύνδεση της Επιτροπής, από το 2015, με ένα ιστορικό και δημοκρατικό κεκτημένο, «με το τρίπτυχο εκείνο που νομιμοποιεί, δρομολογεί και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τη σημερινή επαναστατική πορεία του λαού μας»: α). τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που καταδεικνύουν τον παράνομο χαρακτήρα του χρέους, β). το «όχι» του Δημοψηφίσματος που αποτελεί τη δημοκρατική εντολή και τη λαϊκή ετυμηγορία που κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει και γ). το άρθρο 120 του Συντάγματος που νομιμοποιεί και επιτάσσει την αντίσταση σε εκείνους που επιχειρούν τη βίαιη κατάλυση της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, μίλησε για την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Plan B” που έχει υιοθετήσει και αναμεταδίδει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα πορίσματα, το έργο και τη σημασία της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, από το Παρίσι και τη Μαδρίτη (Γενάρης και Φλεβάρης ’16), από τη Κοπεγχάγη (Νοέμβρης ’16) και πρόσφατα (Μάρτης ’16) από τη Ρώμη, «από τη διάσκεψη που έγινε ως αντισύνοδος στους εορτασμούς για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ».
Πρόσθεσε ότι το νομικό περιοδικό του Πανεπιστήμιο Yale, πριν από λίγους μήνες, ασχολήθηκε με τα θέματα του χρέους, ενσωματώνοντας στην ύλη του αρθρογραφία νομικών υπέρ της άποψης ότι το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να επιβάλλεται σε έναν λαό, με τον τρόπο και υπό τις συνθήκες που αυτό έγινε στη χώρα μας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πόρισμα-κόλαφο για την ΕΕ του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάφσκι, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Επιτροπή έπρεπε να συνεχίσει το έργο της και να μην καταργηθεί από τον νέο Πρόεδρο της Βουλής.
Τέλος, ανακοίνωσε τις αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή από την πρώτη της συνεδρίαση, (με τη μορφή σωματείου), τον Νοέμβρη του 2016 μέχρι σήμερα και ειδικότερα:
-Την οργάνωση παρατηρητηρίου για το δημόσιο χρέος από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο επίπεδο του δημοσίου χρέους (π.χ. τα Eurogroup) και θα εκδίδει, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ανακοινώσεις.
-Την παρουσίαση δύο πορισμάτων για το ασφαλιστικό και για το τραπεζικό σύστημα που θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιουλίου.
-Την συγκρότηση της Μαύρης Βίβλου παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του χρέους .
-Την εξέταση από το νομικό επιτελείο της Επιτροπής της δυνατότητας παράστασης πολιτικής αγωγής και στην προδικασία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς εκκρεμεί ακόμα η έκδοση βουλεύματος (σ.σ. η εισαγγελική πρόταση είναι απαλλακτική για τον κ. Γεωργίου). Η αρχική πρόθεση ήταν αυτό να γίνει στο ακροατήριο.
- Ακροάσεις προσώπων προκειμένου να συγκροτηθεί ένας φάκελος για την περίοδο του 2015 και την επιβολή του τρίτου μνημονίου.
Στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα του υπεύθυνου για τον επιστημονικό συντονισμό της Επιτροπής και Αντιπροέδρου της, Ερίκ Τουσέν, του Ευρωβουλευτή του Die Linke, Φάμπιο Ντε Μάσι και του υποψήφιου Προέδρου της Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος έχει μάλιστα ενσωματώσει στο προεκλογικό του πρόγραμμα την ίδρυση μίας αντίστοιχης Επιτροπής για το χρέος της Γαλλίας.
Απών από την εκδήλωση, για προσωπικούς λόγους, ήταν τελικά ο Λεωνίδας Βατικιώτης.
Λίγα λουλούδια για τον Δημήτρη Χριστούλα…
Ακολούθησε η κατάθεση λουλουδιών στο σημείο που αυτοκτόνησε, σαν σήμερα πριν από 5χρόνια, ο συνταξιούχος φαρμακοποιός, Δημήτρης Χριστούλας.
Το ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε «μίλαγε στην καρδιά και την ψυχή όλων όσοι δεν δέχονται να ζήσουν σ’ αυτή τη χώρα ως δούλοι, πρώτα από όλα στην ψυχή των νέων ανθρώπων, για την ευθύνη της γενιάς μας να σηκώσει κεφάλι και να παλέψει» ανέφερε σχετικά η Ζ. Κωνσταντοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης διαβάστηκε και μήνυμα του Μανώλη Γλέζου με αναφορά στον ίδιο τον Χριστούλα που στάθηκε μπροστά στους νέους κατακτητές και όλους όσους τους γλύφουν και τους κάνουν τεμενάδες, αλλά και στους νέους χωρίς μέλλον που ετοιμάζονται σιγά σιγά να υλοποιήσουν την πολιτική του διαθήκη (σ.σ. να πάρουν τα όπλα και να κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες στην πλατεία Συντάγματος, όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι).
Ακούστηκαν επίσης συνθήματα από τον συγκεντρωμένο κόσμο.