Σαφή ευρωπαϊκή θέση για το Κυπριακό ζήτησε ο πρωθυπουργός, κατά την επικοινωνία του με Μέρκελ και Ολάντ, για την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Σε συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε μήνυμα συναντίληψης όλων των πολιτικών δυνάμεων για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους δύο ηγέτες την αποτύπωση σαφούς ευρωπαϊκής θέσης για το ζήτημα, στην κατεύθυνση κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Ζήτησε, ακόμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να σταλεί μήνυμα στην Άγκυρα ότι μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης.

 

Π. Παυλόπουλος: Εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται

Μία ημέρα μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μετέφερε σήμερα το κλίμα που διαμορφώθηκε στις χθεσινές συναντήσεις, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Κατά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη των πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με την αποφασιστικότητά της για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να υπερασπισθεί θέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, από τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει την ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού, γεγονός που, όπως σημείωσε, δυναμώνει συνολικά τη θέση της ελληνικής πλευράς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις συνομιλίες ο κ. Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με μία στέρεη γραμμή, την οποία υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο. «Πολλώ μάλλον όταν η γραμμή αυτή είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, κυρίως όμως με το ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι και ευρωπαϊκή γραμμή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται», διευκρινίζοντας ότι «κάθε υποχώρηση ή υπαναχώρηση στον τομέα αυτόν θα σήμαινε παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου». «Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος άλλωστε, δεν διατίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες υπαναχωρήσεις», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που σε τέτοιες συνομιλίες και σε τέτοιο κρίσιμο σημείο υπάρχει και αυτή η ενότητα και αυτή η θωράκιση του Κυπριακού, επιτέλους πάνω σε βάσεις, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν όχι μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και πολλοί άλλοι στη διεθνή κοινότητα και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που στηρίζουν τη βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση «το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη».

«Θεωρώ ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μία συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά και μία ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ώστε να υπάρξει μία εξέλιξη θετική και μία βιώσιμη και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Για άλλη μία φορά δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Μία ιδιότητα, που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λύση που, σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων», δηλαδή «λύση που, σε τελική ανάλυση, θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και θα απομακρύνει τον φόβο από τον κυπριακό λαό».

«Σε αυτήν την κατεύθυνση, θεωρώ ότι πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής δημιουργείται και μία κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, διότι αυτά τα επιχειρήματα είναι επιχειρήματα που συνάδουν, τόσο με το διεθνές, όσο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης λύσης σε αυτήν την κατεύθυνση».

Στην ερώτηση αν θα πάει στη Γενεύη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα, οπότε θα δούμε».

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.