Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την κατάθεσή τους στον εισαγγελέα οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Βασίλης Ανδριανόπουλος, κατόπιν μήνυσης που κατέθεσε η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου. Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας, απορρίπτοντας το αίτημα της μηνύτριας για ενεργοποίηση του αυτοφώρου.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι, Κώστας Βαξεβάνης και Βασίλης Ανδριανόπουλος, μετά την κατάθεση τους στον εισαγγελέα Δημήτριο Γκύζη, σήμερα το μεσημέρι. Η παρουσία τους ενώπιον του εισαγγελέα ήρθε κατόπιν μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου, που κατέθεσε εναντίον των δύο δημοσιογράφων η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου. Τελικά, ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση, απορρίπτοντας το αίτημα της μηνύτριας για ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου.

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Βαξεβάνης παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου και συνελήφθη.

Η μήνυση κατατέθηκε με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento της Κυριακής 9 Απριλίου, με τίτλο «Οικογένεια Στουρνάρα: Ο μεγάλος έρωτας με τις φαρμοκοβιομηχανίες», το οποίο υπογράφουν οι Βαξεβάνης και Ανδριανόπουλος.

Με βάση το δημοσίευμα, η Λίνα Νικολοπούλου φέρεται να είχε εταιρεία, η οποία διοργάνωνε συνέδρια με ομιλητή το σύζυγό της Γιάννη Στουρνάρα για ζητήματα σχετικά με την οικονομική πολιτική του φαρμάκου. Τα συνέδρια αυτά φέρονται να πραγματοποιούνταν με χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών, με προεξάρχουσα τη Novartis. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα έλαβε χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ, επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη το 2014, για τη διοργάνωση των συνεδρίων eHealth μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία.

Απολύτως ψευδές και συκοφαντικό, χαρακτηρίζει η Λίνα Νικολοπούλου το εν λόγω δημοσίευμα, τονίζοντας ότι θίγει την τιμή και την υπόληψή της καθώς και ότι θέλει να την εξοντώσει οικονομικά.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει η κ. Νικολοπούλου, αντί να κάνει μηνύσεις

Για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η μήνυση που κατέθεσε η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, εναντίον του εκδότη της εφημερίδας “Documento”, Κώστα Βαξεβάνη, βάλλει ευθέως κατά της δημοσιογραφίας και της ελευθεροτυπίας.

Το επίμαχο δημοσίευμα για το οποίο κατατέθηκε η μήνυση θέτει ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα για το χώρο της δημόσιας υγείας, τα οποία χρήζουν σοβαρών και τεκμηριωμένων απαντήσεων. Αντί η κ. Νικολοπούλου να καταθέτει μηνύσεις, ας απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα».

 

Βαξεβάνης: Να προσέξει ο κ. Στουρνάρας, μην έχει την κατάληξη του κ. Παπαντωνίου

Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης σχολίασε τα γεγονότα της ημέρας και τη μήνυση εναντίον του, μέσω ανάρτησής του στο documento.gr, με τίτλο: «Γιάννη Στουρνάρα, μηνύσεις έκανε και ο Γιάννος Παπαντωνίου».

Η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη έχει ως εξής:

«Η κυρία Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, σύζυγος του Κεντρικού Τραπεζίτη της χώρας, εκπροσωπώντας προφανώς τα «οικογενειακά συμφέροντα» τα οποία περιγράφονται στο Documento της Κυριακής, κατέθεσε μήνυση εναντίον μου, ζητώντας την ενεργοποίηση του αυτοφώρου και τη σύλληψή μου.

Η οικογένεια Στουρνάρα, φαίνεται πως συνδέεται με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, όχι μόνο με γειτονικά οικόπεδα, φιλία και συγκατοίκηση στα δώματα της εξουσίας, αλλά και την ίδια τακτική. Επιτίθεται σε όποιον δημοσιογράφο περιγράψει απλώς τα έργα και τις ημέρες τους.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εμφανίζεται από τα στοιχεία του Documento, να ακολουθεί τον ευτελή δρόμο των «ομιλιών» σε συνέδρια τα οποία οργανώνει η σύζυγός του και χρηματοδοτούν οι φαρμακοβιομηχανίες, χωρίς να σέβεται το θεσμικό του ρόλο ή να κρατά τα προσχήματα, δεν τόλμησε να απαντήσει. Η οικογένεια επέλεξε τη μήνυση και τη βία του αυτοφώρου.

Προσπαθούν έτσι να κάνουν δύο πράγματα. Να καλυφθούν στην κοινή γνώμη και τα ευρωπαϊκά όργανα στα οποία είναι υπόλογοι, αλλά και να φοβίσουν. Δεν μπορούν να διανοηθούν πως απλώνονται χέρια πάνω τους και τους ακουμπούν, αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους, μόνιμο φορέα της εξουσίας και τα συμφέροντά τους συμφέροντα της χώρας.

Όποια μέθοδο και να επιλέξουν θα χρειαστεί να απαντήσουν για τις 400.000 ευρώ που πήρε η κυρία Στουρνάρα, επί Υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς διαγωνισμό για «συνέδρια». Να απαντήσουν για τα συνέδρια που οργανώθηκαν με χορηγία φαρμακοβιομηχανιών και την «επιστημονικότητα» που αποκτούσαν με καθηγητές εκλεκτούς της Novartis. Να απαντήσουν γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας περιφέρεται σε συνέδρια αγορεύοντας για το φάρμακο και από όλες τις δαπάνες που θεωρεί μεγάλες σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα, χαρακτηρίζει χαμηλή και αναγκαία να αυξηθεί, μόνο αυτή για το φάρμακο. Θα χρειαστεί να απαντήσουν για τις «έρευνες αγοράς» που κάνουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις με εντολή φαρμακοβιομηχανιών πληρώνοντας γιατρούς.

Η οικογένεια Στουρνάρα δεν δίνει μια νομική μάχη όπως θέλει να δείχνει, αλλά μια μάχη επιβίωσης. Προσπαθεί να διασώσει και να κρύψει τον τρόπο με τον οποίο δρα και λειτουργεί.

Τους ενημερώνω πως αφού θέλουν τόσο πολύ να με πάνε στα δικαστήρια βίαια, με χειροπέδες και φωτογραφίσεις, θα φροντίσω να είμαι εκεί. Στις 12 το μεσημέρι θα είμαι στα δικαστήρια, όπου φαντάζομαι δε θα τολμήσει να είναι ο κύριος Στουρνάρας. Και αφού είναι τόσο πολύ φίλοι και θαυμαστές του «μέντορα» Γιάννου Παπαντωνίου, να τους θυμίσω και την κατάληξή του».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.