Από τις 18 Αυγούστου, την ημέρα δηλαδή που έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» στο Ταλίν, έχει επανέλθει στο προσκήνιο η θεωρία των δύο άκρων. Στην επιστολή του ο Στ. Κοντονής αναφέρει: «Η Ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχθεί παρόλο που μπορεί να γράφεται κυρίως από τους νικητές ή να αξιολογείται διαφορετικά από την οπτική των κρατών. Παρ'όλα αυτά, τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα, κατέγραψαν τον στρατό της ΕΣΔΔ ως τον απελευθερωτή της Ευρώπης και των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ως λυτρωτή από την φρίκη του Ολοκαυτώματος.».
Με αφορμή την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης πυρά εξαπέλυσε και η Νέα Δημοκρατία σημειώνοντας πως «ο Ναζισμός και ο Σταλινισμός είναι σκοτεινές περίοδοι της ευρωπαϊκής ιστορίας». Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε με την ανακοίνωσή της να αξιοποιήσει στην πολιτική αντιπαράθεση τον αντικομμουνισμό.
Η κορωνίδα δε της εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό είναι η άποψη της Μ. Γιαννάκου, πρώην Υπ. Παιδείας, η οποία παρουσίασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter την ιστορία διαστρεβλωμένη. «Κάποιοι αποσιωπούν ότι το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας ήταν εθνικοσοσιαλιστικό και συνεπώς αριστερής προέλευσης» γράφει η πρώην υπουργός προκαλώντας αντιδράσεις εντός του πολιτικού χώρου, καθώς επί της ουσίας υποστήριξε πως το ναζιστικό κόμμα ήταν «αριστερής προέλευσης».