Από τις 3 ως τις 10 Δεκεμβρίου 2016 θα διεξαχθεί στον Πύργο και σε άλλες πόλεις του Νομού Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η 16η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – CAMERA ΖΙΖΑΝΙΟ παράλληλα με το 19° Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας, προβάλλονται και διαγωνίζονται 62 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, από 30 περίπου χώρες από όλο τον κόσμο. Στην CAMERA ΖΙΖΑΝΙΟ, προβάλλονται και διαγωνίζονται 270 συνολικά δημιουργίες (ταινίες μικρού μήκους έως 10 λεπτά) παιδιών, εφήβων και νέων μέχρι 20 χρονών από την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών των παιδιών.

Όλες οι ταινίες, διαπνέονται  από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή  εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Ως εκ τούτου, αποκλείονται  ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

Όπως αναφέρεται, ωστόσο, στο δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ, «οι σκοτεινές αίθουσες της Πελοποννήσου δεν παρουσιάζουν την καθημερινότητα μέσα από ένα ροζ σύννεφο: οι ταινίες του φεστιβάλ δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής. Τα αγόρια και τα κορίτσια του κόσμου άλλωστε, δεν ζουν κλεισμένα σε μια αποστειρωμένη γυάλα – είναι μάλιστα τα πρώτα και πιο ευάλωτα θύματα των επιλογών που κάνουν οι μεγάλοι».

Εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη λογοτεχνία, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη διοργάνωση του 19ου  Φεστιβάλ και της 16ηςCamera Zizanio. Ανάμεσα στα άλλα, το Φεστιβάλ:

- Πραγματοποιεί ένα από τα πιο συναρπαστικά εργαστήρια υπό τον τίτλο «Δημιουργώντας ταινίες με κινητό τηλέφωνο»: πολλοί νέοι κινηματογραφιστές δεν έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικό εξοπλισμό εξ αιτίας του κόστους και πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό να παρουσιάσουν αξιοπρεπείς δουλειές χωρίς τέτοια μηχανήματα. Όμως σήμερα, οι περισσότερες συσκευές κινητών, έχουν τη δυνατότητα λήψης εικόνων υψηλής ευκρίνειας, ενώ με μερικές εφαρμογές, μπορείς ακόμα και να μοντάρεις και να προσθέσεις ειδικά εφέ.

- Μεταγλώττισε στην Αραβική μικρές ταινίες κινουμένου σχεδίου και θα πραγματοποιήσει ειδικές προβολές για τα παιδιά του κέντρου προσφύγων της Μυρσίνης Ηλείας. Επίσης θα πραγματοποιήσει ειδική προβολή για κωφούς θεατές.

- Τιμά την συγγραφέα Σοφία Ζαραμπούκα και πραγματοποιεί περισσότερες από 30 επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία

- Πραγματοποιεί αφιέρωμα στην κινηματογραφική παραγωγή των στούντιο του Ζλιν στην Τσεχία – που αποτέλεσαν το κυριότερο κέντρο παραγωγής παιδικών ταινιών στην Τσεχοσλοβακία - με αφορμή τα 80χρονά τους.

- Οργανώνει έκθεση αφίσας μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα για την ισότητα των φύλων

- Πραγματοποιεί 13 εκπαιδευτικές/καλλιτεχνικές δράσεις σε διάφορα σχολεία

- Παρουσιάζει νέους μουσικούς.

- Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν προβολές για σχολεία με δωρεάν είσοδο. Τα σχολεία όμως πρέπει να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  , τηλ. 210/8664030 και 210/8664470) για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και τον αριθμό των μαθητών.

Επίσης, κατά την διάρκεια της διοργάνωσης:

- Θα κυκλοφορεί η  εφημερίδα Ζιζάνιο  η οποία συντάσσεται από παιδιά

- Θα μεταδίδεται, με ευθύνη των παιδιών, η εκπομπή  Ράδιο Ζιζάνιο  από τη συχνότητα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και μέσω διαδικτύου, γεγονότα του Φεστιβάλ και συνεντεύξεις στο εξάωρης διάρκειας  Zizanio Live  (παραγωγή των παιδιών)

– Καθημερινά, πριν από την τελευταία προβολή του διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ θα προβάλλεται το πεντάλεπτο  Daily News  (παραγωγή των παιδιών)

– Οι επισκέπτες του 19ου  Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 16ης  Camera Zizanio θα ξεναγηθούν σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, όπως η Αρχαία Ολυμπία, θα γνωρίσουν τον τόπο και τα μνημεία, θα συναντήσουν ανθρώπους, και θα απολαύσουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.

 

{youtube}WK_whEktUj4{/youtube}

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.