Κόκκινοι ασφαλτοστρώθηκαν οι δρόμοι του Ιστορικού Κέντρου των Σερρών. Κι αυτό για να μειωθούν η θερμοκρασία και οι ρύποι στην περιοχή.

Στις Σέρρες, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Χώρων».

Όπως μεταφέρει η Ελένη Μπιμπίκου από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το έργο αυτό στοχεύει στη μείωση της θερμοκρασίας σε μία πυκνά δομημένη περιοχή των Σερρών όπου το τσιμέντο κυριαρχεί και περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν κάνει το αστικό τοπίο πιο ελκυστικό και έχουν αναβαθμίσει, με εντυπωσιακό τρόπο, το Παλιό Ιστορικό Κέντρο.

Οι δρόμοι βάφονται «στην απόχρωση του κόκκινου που έχει την ιδιότητα να μειώνει τη θερμοκρασία κατά 2-3 μονάδες. Και πάνω από το ψυχρό υλικό έπεσε το νανοξείδιο του τιτανίου που έχει την ιδιότητα να διασπά τους ρύπους. Είναι ένα πρωτοποριακό υλικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από δύο, τρεις δήμους» εξηγεί στο www.praktoreio-macedonia.gr, ο αντιδήμαρχος Έργων, Υποδομών και Καθημερινότητας Σερρών, Ηλίας Γκότσης.

«Οι Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις είναι ένα έργο προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος Σερρών. Το έργο έχει υλοποιηθεί σε μια περιοχή 33 χιλ. τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Η περιοχή αυτή στην οποία έχουν γίνει οι παρεμβάσεις είναι πυκνά δομημένη και κυριαρχούσε το τσιμέντο, χωρίς ίχνος πρασίνου και ως εκ τούτου παρουσίαζε διαφορά θερμοκρασίας υψηλότερη κατά 2-3 μονάδες από γειτονικές περιοχές», τονίζει ο αντιδήμαρχος Σερρών.

«Η πόλη έχει αναβαθμιστεί και ακολουθεί το πρότυπο των Ευρωπαϊκών πόλεων» επισημαίνει ο κ. Γκότσης και αναφέρει πως το έργο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 90%.

«Έχουν γίνει αναπλάσεις πεζοδρομίων με ψυχρά υλικά, πλάκες και κυβόλιθους, δενδροφύτευση, έχουν τοποθετηθεί πολλά παρτέρια με πράσινο. Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε τους υπαίθριους ανεμιστήρες για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές και θα τοποθετηθούν άμεσα. Συντριβάνια, κουρτίνες νερού, πέργολες ξύλου με αναρριχώμενα φυτά και καθιστικά συμπληρώνουν τη νέα εικόνα της πόλης που αγαπάμε και χαιρόμαστε να τη βλέπουμε πιο όμορφη και λειτουργική, πιο φιλόξενη για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες», καταλήγει ο αντιδήμαρχος Έργων, Υποδομών και Καθημερινότητας Σερρών, Ηλίας Γκότσης.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.