Φωτογραφία Αρχείου

 

Μεγάλα προβλήματα έφεραν για τους κατοίκους της Λέσβου, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο νησί οι σφοδρές χιονοπτώσεις που έπληξαν για μέρες όλη την έκτασή του ξεκινώντας από το Σάββατο.

Τις πιο δύσκολες στιγμές πέρασαν και περνούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια, σε έναν χώρο που έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζε προβλήματα.  Την προηγούμενη Δευτέρα η ένωση Ιατρών Λέσβου μετά από επίσκεψη μελών της στο χώρο έγραψε σε ανακοίνωσή της: «Είναι απαράδεκτο ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη του μεταναστευτικού κύματος, να ζουν άνθρωποι μέσα στα χιόνια, σε καλοκαιρινές σκηνές με υποτυπώδη και αυτοσχέδια θέρμανση, με κίνδυνο για τη ζωή, την υγεία και την σωματική τους ακεραιότητα.» Η βοήθεια ήρθε καθυστερημένα και με αργούς ρυθμούς. Το απόγευμα της Δευτέρας η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη μεταφορά ευάλωτων αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία ενώ εκτελούνταν εργασίες για την βελτίωση των συνθηκών στη Μόρια και την επομένη έφυγε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας αρματαγωγό του Πολεμικού ναυτικού για να χρησιμοποιηθεί ως στέγη προσφύγων στη Λέσβο.

Παράλληλα μεγάλες δυσκολίες προκλήθηκαν στην καθημερινότητα των χωριών, καθώς η πλούσια αγροτική και κτηνοτροφική ζωή του νησιού και συνολικά κάθε είδους δραστηριότητα που απαιτεί μετακίνηση με αυτοκίνητο βρέθηκε αντιμέτωπη με κλειστούς δρόμους λόγω χιονιού.

Έχουν ήδη καταμετρηθεί δύο μεγάλες ζημιές. Η πρώτη ήταν η σημερινή κατάρρευση της στέγης του θεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου υπό το βάρος του χιονιού που κρατούσε για μέρες. Καταπλάκωσε την πλατεία του θεάτρου, ενώ στη ζημιά υπολογίζονται και προβολείς και ηχεία. Το ΔΣ, μέλη και φίλοι του Αναγνωστηρίου έτρεξαν για να σώσουν εξοπλισμό και βιβλία που κινδύνευαν και για να ασφαλίσουν όσο γίνεται τη σκηνή και τους χώρους γύρω από αυτή και στο υπόγειο του κτηρίου. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και ο μηχανικός και εργολάβος δημοσίων έργων Αντώνης Καλδέλης επισκέφτηκαν το χώρο και δεσμεύτηκαν πως αύριο θα αρχίσουν οι πρώτες εργασίες.

 

Φωτογραφία που έχει τραβηχτεί από το εσωτερικό του χώρου δείχνει την σκεπή πεσμένη, πάνω στα καθίσματα της πλατείας να αφήνει τους τοίχους που τη συγκρατούσαν να στέκονται προς τον ουρανό

 Φωτογραφία: Παναγιώτης Δ. Κορομηλάς

 

Η δεύτερη μεγάλη ζημιά είναι στα βόρεια του νησιού. Στη Σκάλα Συκαμνιάς βούλιαξαν δύο βάρκες ψαράδων, του Θανάση Μαρμαρινού και του Κώστα Πιντέρη, οι οποίοι, όπως και άλλοι ψαράδες του χωριού, είχαν σώσει με αυτές τις ζωές πολλών προσφύγων και μεταναστών. Η ζημιά είναι μεγάλη και με διπλό κόστος, αφού μπαίνει εμπόδιο στη δουλειά τους. Ο Δήμος Λέσβου θα τους προσφέρει χρηματική βοήθεια προερχόμενη από το βραβείο Ούλωφ Πάλμε που έχει απονεμηθεί από κοινού στους δημάρχους Λέσβου και Λαμπεντούζα. Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός δήλωσε σχετικά: «Το βραβείο αυτό ανήκει στους πολίτες της Λέσβου, οι οποίοι στάθηκαν υποδειγματικά και συντάραξαν όλο τον κόσμο με την αλληλεγγύη τους σε όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. (…)Θέλω να σημειώσω ότι το σύνολο του χρηματικού ποσού, που συνοδεύει την διάκριση αυτή ανήκει στους πολίτες της Λέσβου και θα διατεθεί γι’ αυτούς. Σε πρώτη φάση, θα καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία οι βάρκες με τις οποίες οι ψαράδες της Συκαμνιάς, Κώστας Πιντέρης και Θανάσης Μαρμαρινός, έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους και παιδιά.»

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.