Όπως μαθαίνουμε από λογής αθλητικά sites, στον αγώνα της Εθνικής με τη Βοσνία χθες βράδυ, συνέβησαν κι άλλα εκτός απ’ το ποδόσφαιρο. Οι Βόσνιοι οπαδοί προκάλεσαν πολύ, πετώντας φωτοβολίδες και καπνογόνα.

Υπήρξε βέβαια και στην ελληνική κερκίδα μια μικρή μερίδα των «γνωστών ανεγκέφαλων», που αμαυρώνουν κάθε «γιορτή του αθλητισμού», κρατώντας πανό που έγραφε στα σέρβικα “Noz, zica, Srebrenica” («Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα»), ειρωνευόμενοι τη σφαγή 8.000 αμάχων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995. Δε βαριέσαι, και τη σφαγή μάλλον «ανεγκέφαλοι» θα την έκαναν.

Πάντως, ο διαιτητής τα σημείωσε όλα στο φύλλο αγώνα. Αναμένουμε ποια θα είναι η τιμωρία των δύο ομάδων.

Αυτό που δε γράφτηκε στο φύλλο αγώνα, ούτε στις ιστοσελίδες που αναμασάνε τα γνωστά κλισέ, είναι πως τα «ολισθήματα των Ελλήνων φιλάθλων» στους αγώνες της Εθνικής έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα. Είτε «με την Πόλη που θα πάρουμε» στον αγώνα με την Τουρκία, είτε με αντίστοιχες προσβολές στον αγώνα με την Αλβανία, είτε με την Ελβετία (που ανάθεμα κι αν έχουμε κάτι να πούμε και σ’ αυτούς!), η Γαλανόλευκη Στρατιά και οι «λοιποί συγγενείς» την κάνουν τη δουλειά τους…

Ελάχιστα γράφτηκε βέβαια και για την παλιά σχέση συμπάθειας ανάμεσα στον ελληνικό και το σέρβικο εθνικισμό. Αλλά και για τη συμμετοχή μίας ομάδας Ελλήνων «πατριωτών» στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, που «ύψωσαν την ελληνική σημαία» στην πόλη, όπως έγραφαν εφημερίδες της εποχής. Κι αυτοί «ανεγκέφαλοι» ήταν βέβαια.

Η παλιά φράση «αν συνηθίσεις το πρόσωπο του τέρατος, αρχίζει να σου μοιάζει», έχει να κάνει και με την ανάγκη να ονοματίζουμε τα πράγματα όπως πρέπει, στην προκειμένη περίπτωση τους ανθρώπους και τις ιδεολογίες τους. Γιατί αυτοί για τους οποίους μιλάμε δεν είναι ούτε χαζοί, ούτε ανεγκέφαλοι, ούτε τρελοί. Είναι απλά φασίστες.

 

Γ.Δ.