Μια άκρως κυνική δήλωση έκανε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή και τον Αλέξη Παπαχελά. Ο πρόεδρος του Ισραήλ ερωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθούν ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, στον οποίον το Ισραήλ φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά.

Ο Νετανιάχου απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, «αλλά πρέπει να δούμε πώς γίνονται αυτά τα πράγματα». Και εξήγησε ευθύς αμέσως τι ακριβώς εννοεί.

Τόνισε ότι στο Ισραήλ κατάφεραν να αναπτύξουν τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, αφού πρώτα Ισραηλινοί «πήγαν να εργαστούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ και ήρθαν και τα αντέγραψαν στο Ισραήλ». Ύστερα ακολούθησαν αμερικανικές επενδύσεις κλπ. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουν οι Έλληνες;

Να στείλουν τα παιδιά τους στο Ισραήλ!

«Να στείλετε μερικές δεκάδες ή και περισσότερους Έλληνες μηχανικούς και φοιτητές να έρθουν και να περάσουν χρόνο στο Ισραήλ, σε εταιρείες του Ισραήλ. Να τους αφήσετε να απορροφήσουν την ιδιαίτερη κουλτούρα, την κουλτούρα των νεοφυών επιχειρήσεων και να κάνουν γνωριμίες με Ισραηλινούς του τομέα τους. Μερικοί από αυτούς θα γίνουν επιχειρηματίες και άλλοι θα θελήσουν να ζήσουν εδώ, μπορεί και όλοι να θέλουν να ζήσουν εδώ ή ίσως να θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με την ελληνική κουλτούρα και την ελληνική γλώσσα, να ζήσουν στην πατρίδα τους»…

Θα μπορούσε βέβαια να μιλήσει με μεγαλύτερη ευθύτητα: «Είστε που είστε σε κρίση, μαστίζεστε από brain drain και οι νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα πηγαίνουν σε άλλες χώρες… βάλτε και το Ισραήλ στους προορισμούς σας βρε παιδιά! Και μετά, κάτι θα πάρετε από μας…»

Ωραία πράγματα…

Άλλωστε, όπως λέει ο Νετανιάχου στην ίδια συνέντευξη, «είναι πάντα ωραίο να έχεις φίλους»…

 

Γ. Δ.