Με αφορμή τη συνάντηση με τους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών-μελών της Ευρωζώνης που ως θέμα είχε την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε - με μήνυμά της στη σελίδα της στο facebook - ότι η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο και πλέον αναμένει από τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Είναι όμως πράγματι έτσι;

Με βάση τους διαλόγους του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας που αποκαλύφθηκαν λίγες μέρες μετά (σ.σ. από το site χρηματοοικονομικής ενημέρωσης Euro2day), ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν εμφανίζεται να ζητά από την ελληνική πλευρά – εκτός από τεκμηριωμένη νομική γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα του μέτρου της περικοπής των συντάξεων – απαλοιφή κάθε χρονικού προσδιορισμού για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, το σημείο που φαίνεται να ενοχλεί το ΔΝΤ βρίσκεται στο άρθρο 16 του τετάρτου μνημονίου, στην αιτιολογική έκθεση του οποίου διαβάζουμε: «Η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης (…) θα ισχύσει έως την 20.8.2018 υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του Προγράµµατος. Εποµένως από την 21.8.2018 το θεσµικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγµατεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο ν. 1876/1990 πριν την παρέµβαση των διατάξεων του ν. 4024/2011». Είναι μάλλον η σαφήνεια της τελευταίας αυτής πρότασης που προκάλεσε την αντίδραση του Πόλ Τόμσεν, ο οποίος ζητά διατήρηση των (μνημονιακών) εργασιακών διατάξεων που ψηφίστηκαν το 2011 μέχρι τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής, χωρίς καμία αναφορά σε ημερομηνίες…

Κάπως έτσι 'αποκαλύπτεται' άλλο ένα κομμάτι του παζλ εκείνου που καταρρίπτει και αυτό το αφήγημα της Κυβέρνησης περί (δήθεν) νίκης στα εργασιακά…

Κ. Π.