Βραβείο αριστείας για τη συνολική προσφορά του κατά του κοινωνικού και εκπαιδευτικού αποκλεισμού έλαβε από τη Συντονιστική Επιτροπή του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου για την ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιοανά δύο έτη από το 2001 και καλύπτει ζητήματα εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης, ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής τεχνολογίας. 

Το Κυριακάτικο Σχολείο Mεταναστών είναι μια πρωτοβουλία μεταναστών/-τριών και Ελλήνων εθελοντών/-ριών για δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες, στο οποίο λειτουργεί επιπροσθέτως ομάδα νομικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών. Τα μαθήματα γίνονται τα Σαββατοκύριακα στον Κολωνό.

“Το βραβείο αυτό αξίζει σε όλες και όλους που έχουν πάρει μέρος στην συλλογική προσπάθεια 11 χρόνων. Αξίζει στους χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν, έστω και για λίγο, από τα θρανία του Κυριακάτικου, στην διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής. Στους εθελοντές δασκάλους. Στην ομάδα γραμματειακής στήριξης που φροντίζει για τη σωστή λειτουργία των δραστηριοτήτων μας. Στους δικηγόρους και την ομάδα νομικής στήριξης. Στην συντακτική ομάδα του περιοδικού μας. Στις αντιρατσιστικές ομάδες στις γειτονιές της Αθήνας και τις άλλες πόλεις της Ελλάδας, που δραστηριοποιούνται ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό. Και βέβαια αξίζει σε όλον αυτόν τον κόσμο που τους τελευταίους μήνες δηλώνει έμπρακτα την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, με την ανιδιοτελή προσφορά του» είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο, η Νάνσυ Κατσαΐτη, ιδρυτικό στέλεχος του σχολείου.

«Περιγράφοντας τι σημαίνει για μένα το Κυριακάτικο, είναι η επαλήθευση των πεποιθήσεων, ότι οι άνθρωποι έχουμε δυνατότερη τη φυσική ροπή προς το καλό όταν δημιουργούνται οι συνθήκες, ότι η θέληση για μάθηση και γνώση δεν σταματά ποτέ, ότι η εργασία μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης εφόσον είναι δημιουργική και προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, ότι αξίζει κανείς να αγωνίζεται καθημερινά στη ζωή του, για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνηΕντέλει το Κυριακάτικο είναι σχολείο για όλους μας» κατέληξε.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.