«Κανένας αυταρχισμός, καμία ιδεολογία, καμία επίκληση σε θρησκείες, καμία βία δεν θα μας φοβίσει να λέμε, να γράφουμε και να ζωγραφίζουμε αυτά που θέλουμε. Κανένας δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να συνυπάρχουμε ειρηνικά με τους μετανάστες, κανείς δεν θα χωρίσει τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν σε κοινωνίες αμοιβαιότητας και κοινών κανόνων. Δεν φοβόμαστε!»

Αυτά ήταν τα λόγια με τα οποία πρωτοβουλία πολιτών απηύθυνε κάλεσμα έξω από το γαλλικό ινστιτούτο στην Αθήνα, προκειμένου να προστεθεί η φωνή των Ελλήνων πολιτών στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης για τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στη Γαλλία και στον αγώνα για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες, αλλά και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ενώ το παρόν έδωσαν και Γάλλοι που κατοικούν στην Αθήνα. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Je suis Charlie», ενώ κάποιοι σχημάτιζαν με γράμματα τις προτάσεις «Δεν μισώ. Δεν φοβάμαι» κι άλλοι υπέγραφαν τα βιβλία συλλυπητηρίων.

Αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο στη λεωφ. Στρατού.

Την ίδια στιγμή την παγκόσμια κοινή γνώμη συγκινεί το μήνυμα της κόρης ενός από τους θανόντες, του σκιτσογράφου Georges Wolinski, η οποία ανάρτησε μια φωτογραφία του άδειου γραφείου του πατέρα της, με τα προσωπικά του αντικείμενα και έγραψε: «Έφυγε ο μπαμπάς, όχι ο Wolinski»…

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.