29χρονη υποψήφια διδάκτορας Πανεπιστήμιου καταδικάστηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και οδηγείται στη φυλακή, επειδή ο σύντροφός της είχε αντιμετωπίσει παρόμοιες κατηγορίες για τις οποίες αθωώθηκε και λόγω της ταυτοποίησης μέρους του DNA που θεωρήθηκε ότι βρέθηκε σε ευρήματα σχετικά με την υπόθεση.

Όπως εξηγεί το σχετικό ρεπορτάζ της Κατερίνας Κατή που μπορείτε να διαβάσετε στο documentonews.gr, η ιστορία της ξεκίνησε το 2011, καθώς βρισκόταν στο σπίτι του φίλου της, όταν αυτός συνελήφθη, και έδωσε δείγμα DNA. Ενώ ο φίλος της αθωώθηκε, η ίδια κρίθηκε ένοχη βάσει αυτής της αμφίβολης ταυτοποίησης DNA. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που κατέθεσε ο διορισμένος πραγματογνώμονας Γεώργιος Φιτσιάλου, διδάκτωρ  Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάλυση/ταυτοποίηση DNA (εγκληματικές έρευνες, αστικές υποθέσεις) και συμπεριλαμβάνεται στους καταλόγους πραγματογνωμόνων των ελληνικών δικαστηρίων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίησή της με το επίμαχο μερικό γενετικό προφίλ. «Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως υλικό χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο των 200pg/αντίδραση και κατά τη γενετική ανάλυση απέδωσε ένα μη πλήρες (μερικό) και κακής ποιότητας γενετικό προφίλ... Κι ακόμη στη στατιστική ανάλυση δεν συμπεριελήφθη όλα το προφίλ, αλλά μόνο όσοι γενετικοί δείκτες ήταν πλήρως συμβατοί με το γενετικό προφίλ της κατηγορουμένης ενώ οι υπόλοιποι αγνοήθηκαν, καθώς αν είχαν συμπεριληφθεί η κατηγορούμενη θα είχε αποκλειστεί ως δότρια του γενετικού υλικού». Η έκθεση εντοπίζει «τραγικά λάθη, σοβαρές ελλείψεις και σημαντικές αποκλίσεις από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση DNA δειγμάτων εγκληματολογικού χαρακτήρα».

Οι συνήγοροί της μιλούν για ποινικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων. Συγκεκριμένα ο Θεόδωρος Μαντάς, δήλωσε στο Documentonews.gr:  «Για πρώτη φορά, μετά από 30 χρόνια πορείας στο χώρο της Δικαιοσύνης, αντιμετωπίσαμε το πιο σκληρό της πρόσωπο. Με συνολική ποινή καθείρξεως 13 ετών, στο πλαίσιο μίας ακατανόητης απόφασης, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού, ακόμα και στην περίπτωση που μιλάμε για μία υποψήφια Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η 29χρονη κατηγορουμένη οδηγείται αυτή την ώρα στη φυλακή. Μεγάλη αστοχία και απογοήτευση τόσο για το χώρο της Δικαιοσύνης όσο και για το μέλλον μίας νεαρής κοπέλας, η οποία μόλις ένιωσε τη ζωή της να κατακρημνίζεται και να ενταφιάζεται σε μία αδιέξοδη προοπτική.»

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.