Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στην Κω, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 Ρίχτερ που έπληξε χθες το βράδυ το νησί, προκαλώντας το θάνατο 2 ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών περισσότερων, ορισμένοι εξ αυτών σοβαρά. Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στο κεντρικό λιμάνι, το οποίο έχει υποστεί ρηγματώσεις και έχει καταστεί μη λειτουργικό, με τις τεχνικές παρεμβάσεις να αναμένονται το συντομότερο δυνατό.

Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα στις 01.32 περίπου το πρωί της Παρασκευής.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χλμ. Έπληξε κυρίως την Κω και τα παράλια της Τουρκίας, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ρόδο και σε άλλα γύρω νησιά.

Στην Κω, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη όταν κατέρρευσε η οροφή ενός μπαρ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επρόκειτο για έναν Τούρκο ηλικίας 39 ετών και ένα Σουηδό 27 ετών.

Στο νοσοκομείο της Κω εισήχθησαν περίπου 115 τραυματίες, ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 103 εξ αυτών αποχώρησαν αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες. 12 άτομα έχρηζαν νοσηλείας, ενώ 7 εξ αυτών (5 άντρες και 2 γυναίκες) χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Ηρακλείου και της Αθήνας.

Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στην πόλη της Κω. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας.

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση στο λιμάνι. Την ώρα του συμβάντος, ο σεισμός προκάλεσε παλίρροια και άμπωτη, με αποτέλεσμα τμήματα του λιμανιού να πλημμυρίσουν και πλοία να βγουν στη στεριά. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι οι πολύ σοβαρές ρηγματώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην προβλήτα του εσωτερικού λιμανιού. Έτσι το λιμάνι παραμένει ανενεργό, με το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης να είναι ένα από τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το νησί. Ως εκ τούτου αναμένονται γρήγορες παρεμβάσεις πιθανόν και από αύριο, για να δοθεί η δυνατότητα να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο της Κω.

Ακόμα, αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε τη νύχτα διανυκτέρευσαν στους δρόμους.

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές του νησιού, εκτός από μικρές περιπτώσεις που χρειάστηκε να υπάρξουν επεμβάσεις από συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας.

Αναφορικά με τη μετασεισμική ακολουθία, από την ώρα του κεντρικού σεισμού έχουν σημειωθεί πάνω από 200 μετασεισμοί, ωστόσο οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τη μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί και προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν μετασεισμοί ακόμη και 6 Ρίχτερ.

Να σημειωθεί ότι τα ξημερώματα στο νησί μετέβη κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τους υπουργούς Νίκο Τόσκα, Χρήστο Σπίρτζη και Νεκτάριο Σαντορινιό, οι οποίοι έκαναν αυτοψία και ενημέρωσαν σχετικά τον πρωθυπουργό.

 

4 σοβαρά τραυματίες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) νοσηλεύονται οι 4 τραυματίες από το σεισμό, που μεταφέρθηκαν το πρωί στην Κρήτη με C 130.

Στη ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας, 21 ετών. Ένας Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.