Εργαζόμενος της Google απολύθηκε, ύστερα από την σύνταξη εσωτερικού memo, στο οποίο υποστήριζε ότι η ανισότητα των δύο φύλων στην βιομηχανία της τεχνολογίας βασίζεται σε βιολογικά αίτια. Όπως ανέφερε ο απολυθείς μηχανικός, Τζέιμς Νταμορ, σε email του στο Reuters απολύθηκε την Δευτέρα επειδή «διαιώνιζε στερεότυπα για τα φύλα». Επίσης, πρόσθεσε ότι διερευνούσε όλα τα πιθανά νομικά αντίμετρα, και ότι πριν την απόλυσή του είχε υποβάλει καταγγελία στο US National Labor Relations Board (NLRB), όπου κατηγορούσε τα ανώτερα κλιμάκια της Google πως προσπαθούσαν να τον κάνουν να σιωπήσει ντροπιάζοντάς τον. «Είναι παράνομο να προβαίνεις σε αντίποινα σε βάρος μιας καταγγελίας στο NLRB» έγραψε στο συγκεκριμένο email.

Από την άλλη πλευρά,  ο διευθύνων σύμβουλός της Google, Σούνταρ Πιτσάι, δήλωσε στους εργαζομένους μέσω σημειώματος τη Δευτέρα το οποίο έφτασε στα χέρια του Reuters, πως τμήματα του συγκεκριμένου memo «παραβιάζουν τον κώδικα συμπεριφοράς μας και περνούν τα όρια προωθώντας επιβλαβή στερεότυπα για τα φύλα στον χώρο εργασίας μας».

Μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google, έχουν δεσμευτεί δημόσια να διαφοροποιήσουν το εργατικό δυναμικό τους, αν και το ποσοστό των γυναικών, που είναι μηχανικοί ή διοικητικοί παραμένει χαμηλό σε πολλές εταιρείες. Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για το κατά πόσο ο αμερικανικός κολοσσός έχει πληρώσει παράνομα γυναίκες λιγότερο από τους άνδρες. Η εταιρεία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες. 

Από τα παραπάνω, έχει γίνει σαφές ότι ο σεξισμός είναι ένα φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό άλλα παγκόσμιας εμβέλειας. Όσο κι αν κάποιοι επιλέγουν να φορέσουν παρωπίδες και να το αγνοήσουν, τόσο αυτό γιγαντώνεται. Η συζήτηση για την αντιμετώπιση των γυναικών στο χώρο εργασίας, και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην βιομηχανία της τεχνολογίας, έχει ανοίξει εδώ και καιρό. 

Συντάκτης: Μαρία Γεωργακοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.