Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση απορρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής του Σαρωνικού από την εκτεταμένη διαρροή πετρελαίου που προκάλεσε το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

 

Περίπου 1.550 κυβικά φορτίου, που αποτελείται κυρίως από πετρελαιοειδή και νερό, έχουν απαντληθεί έως τώρα από τις δεξαμενές του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αύριο στο σημείο του ναυαγίου αναμένεται να προσεγγίσει νέο δεξαμενόπλοιο για την παραλαβή καυσίμων από το ναυάγιο, καθώς το πλοίο που επιχειρούσε έως τώρα στην περιοχή σταμάτησε, λόγω λήξης των πιστοποιητικών ναυσιπλοΐας του.

Τα μέσα που επιχειρούν στις θαλάσσιες περιοχές όπου παρατηρείται διάσπαρτη ρύπανση, είναι 4 απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού και 7 ιδιωτικά σκάφη, αλλά και αρκετά σκάφη της αναδόχου εταιρείας που εκτελούν εργασίες ανάπτυξης, ευθέτησης πλωτών φραγμάτων και περισυλλογής.

Τις επιχειρήσεις απορρύπανσης, που είναι σε εξέλιξη κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, επιθεώρησε και σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.  Ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισκέφθηκε τον Άλιμο, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα, όπου συνομίλησε με τους υπεύθυνους κλαδάρχες, που παρευρίσκονται στα σημεία, για την κατάσταση, την επάρκεια των μέσων και την πρόοδο των εργασιών.

Ο Υφυπουργός παρατήρησε ότι η εικόνα παρουσιάζει σαφή βελτίωση σε όλες τις περιοχές, πλην της περιοχής Αστέρια Γλυφάδας, όπου η κατάσταση παραμένει σταθερή.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ρύπανσης των ακτών της Αττικής, από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου του πλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», είναι όσα ανέφερε το κλιμάκιο των στελεχών του Λιμένα του Ρότερνταμ που βρίσκεται στη χώρα μας για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Το πρωί, στην Α’ Πλαζ Αλίμου, οι Ολλανδοί ειδικοί παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρόβλημα με την πετρελαιοκηλίδα, παρουσία των δημάρχων Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και σε τέσσερις ημέρες» τουλάχιστον, η παραλία Αλίμου όπου βρίσκονταν, δήλωσαν ότι «θα μπορούσε να αποδοθεί και πάλι στους χρήστες της», ενώ πρόσθεσαν ότι εάν υπήρχαν ειδικά μηχανήματα αυτό θα μπορούσε να γίνει και εντός της ημέρας.

Το κλιμάκιο του Ρότερνταμ παρέδωσε την αναφορά του στους αρμόδιους και σε αυτήν περιέχονται οι προτάσεις που υπέβαλαν.

«Η διαρροή από το πλοίο έχει περιοριστεί κατά 99% και με το φράγμα που έχει τοποθετηθεί εκμηδενίζεται οποιαδήποτε πιθανότητα να επεκταθεί εκτός» υπογράμμισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και εκτίμησε ότι σε 15 με 20 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η απάντληση από το πλοίο. Ανέφερε ότι η βαριά ρύπανση εκτείνεται μέχρι τη Γλυφάδα και «από ‘κει και πέρα οι περιοχές είναι αρκετά καθαρές και πολύ καθαρές».

Σημειώνεται ότι αύριο στις 10.30 το πρωί, θα συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Βουλή με θέμα το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και την αντιμετώπιση της ρύπανσης που δημιουργήθηκε. Στη συνεδρίαση θα παραστούν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, οι οποίοι και θα ενημερώσουν τους βουλευτές για το θέμα.

 

H πορεία των εργασιών απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, έχει ως εξής:

• Θαλάσσιες περιοχές χωρίς ίχνη ρύπανσης: Σαλαμίνα: Νοτιοανατολική και Ανατολική ακτογραμμή Σαλαμίνας, Παραλίες Φλώρα και Βότσαλα. Πέραμα. Ακτή Τζελέπη. Πειραϊκή: Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Αχινός. Παλαιό Φάληρο: Θεατράκι. Βουλιαγμένη. Λαγονήσι.

• Θαλάσσιες περιοχές με διάσπαρτα ίχνη ρύπανσης ή ιριδισμούς Σαλαμίνα: Θεατράκι, όρμος Σεληνίων, όρμος Κακής Βίγλας, Γυάλα. Άλιμος: Ακτή Ήλιου. Ελληνικό: Ελεύθερη Παραλία. Μαρίνα Γλυφάδας 2,3,4. Μικρό και Μεγάλο Καβούρι.

• Θαλάσσιες περιοχές με ρύπανση: Σαλαμίνα: Κυνόσουρα, Λημνιώνας. Αγ. Κοσμάς: Όμιλος Αιγυπτιωτών, ΕΛΚΕΘΕ. Ελληνικό: Ιππόκαμπος. Γλυφάδα: Αστέρια (ARC- BALUX).

 

Αναλυτικά η κατάσταση έχει ως εξής:

- Στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

- Στη θαλάσσια περιοχή Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.

- Στη Σαλαμίνα έγιναν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Παρατηρήθηκαν διάσπαρτες κηλίδες πετρελαιοειδών στον Όρμο Κακής Βίγλας και Γυάλας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.

- Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος, δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

- Στη θαλάσσια περιοχή Ζέας δεν παρουσιάζεται επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας στον «Όρμο Αφροδίτης» όπου παραμένει απορροφητικό φράγμα και λοιπά απορροφητικά υλικά. Μπροστά από την περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων παραμένει πλωτό φράγμα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά. Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού, ομοίως και κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής.

- Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, ενώ επιχείρησε συνεργείο 4 ατόμων, τα οποία πλέον επιχειρούν στη θέση Μπάτη Αλίμου.

- Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού, η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή. Στην παραλία του Άγιου Κοσμά επιχειρεί ιδιωτικό συνεργείο 14 ατόμων. Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), επιχειρεί συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας 6 ατόμων και 2 βυτιοφόρα οχήματα, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α.) επιχειρούν 2 βυτιοφόρα οχήματα  της αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού 29 ατόμων από την ακτή και παραμένει τοποθετημένο πλωτό φράγμα.

- Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο συνολικά 43 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, 10 άτομα του Δήμου Γλυφάδας, 12 εθελοντές και 40 Δόκιμοι Λιμενοφύλακες.

- Στην εγκατάσταση “ARC-BALUX” η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρούν 25 άτομα ιδιωτικής εταιρείας, 3 βυτία και 5 αντλίες. Στα ανοιχτά του “ARC-BALUX”, συνεχίζουν και επιχειρούν δύο αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.

- Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική. Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εργασίες καθαρισμού των ακτών, από συνεργεία του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ωστόσο παραμένουν προληπτικά τα πλωτά φράγματα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης “ASTIR BEACH” και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΑΣ».

- Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ παραμένουν τα πλωτά φράγματα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “GRAND RESORT”.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.