Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα στην καθαριότητα έρχεται να σημειωθεί, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, λίγες μόνο ώρες μετά τον τραγικό θάνατο που βρήκε 60χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Ζωγράφου το περασμένο Σάββατο. Αυτή τη φορά επρόκειτο για σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο οποίος χτυπήθηκε από όχημα μεταφοράς απορριμμάτων.
Σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση» νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ο 45χρονος συμβασιούχος καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος διακομίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 Ιουλίου, μετά από ατύχημα, που συνέβη υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμές συνθήκες, έξω από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη έκβαση της κατάστασης της υγείας του άντρα, ο οποίος είναι πολυτραυματίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, αργά το βράδυ της Κυριακής, σταθμευμένο όχημα μεταφοράς μετακινήθηκε -άγνωστο πώς- με συνέπεια να παρασύρει και να τραυματίσει τον άντρα. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ασσήρου.
Στο σοβαρό τραυματισμό του συμβασιούχου αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με την ευκαιρία σημερινής συνέντευξης Τύπου με αντικείμενο την καθαριότητα. Σύμφωνα με τον κ.Μπουτάρη το συμβάν ήταν μια «δυσάρεστη είδηση».
Το ατύχημα συνέβη έξω από τον ΧΥΤΑ, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κεντρικού δήμου, Θωμάς Ψαρράς, κατά τη διάρκεια μεταφοράς κοντέινερ και σύμφωνα με τις πρώτες ενημερώσεις «δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από τον οδηγό».
«Είμαστε κοντά στον συνάδελφο», επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Ξανθόπουλος.
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη και εργαζόμενοι του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, οι εκπρόσωποι του ΧΥΤΑ δεν είναι αρμόδιοι να μιλήσουν για το θέμα. Κι αυτό διότι το ατύχημα συνέβη έξω από τον χώρο και αφορούσε συμβασιούχο καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης. Πάντως σημειώθηκε ότι συχνά κοντέινερ με απορρίμματα, προερχόμενα από τον σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) μεταφέρονται έξω από τον ΧΥΤΑ από το προηγούμενο βράδυ, για λόγους εξοικονόμησης χρόνου.
Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία ο άντρας εργάζεται από το 2014 ως οδηγός τράκτορα του δήμου, με ανανέωση συμβάσεων.
«Επειδή οι πληροφορίες γύρω από το ατύχημα είναι ακόμη συγκεχυμένες απαιτούμε να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ακόμη ότι ενώ «δεν πέρασε μια μέρα από τον θάνατο της εργάτριας καθαριότητας στον Δήμο Ζωγράφου το Σάββατο, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη σοβαρό ατύχημα, που αποδεικνύει τις ελλείψεις προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων κάτω από ακατάλληλες συνθήκες».
Ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων καθαριότητας στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του stokokkino.gr, τις νύχτες ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης παραμένει κλειστός, με αποτέλεσμα τα οχήματα που είναι φορτωμένα με απορρίμματα να χρειάζεται να μένουν απ’ έξω από το χώρο (μέχρι το πρωί να τα μεταφέρει μέσα στο ΧΥΤΑ ένας άλλος εργαζόμενος του δήμου). Τη νύχτα όμως, οι εργαζόμενοι της βραδινής βάρδιας, χρειάζεται να αφήσουν εκεί τα –γεμάτα με σκουπίδια- οχήματα και να πάρουν «άδεια» οχήματα, για να τα μεταφέρουν πίσω στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ώστε να τα χρησιμοποιήσει η πρωινή βάρδια. Αυτή η «αλλαγή» γίνεται έξω από το ΧΥΤΑ (ο οποίος είναι κλειστός) σε μια αλάνα –καθώς ο δήμος δε διαθέτει ειδικό χώρο- όπου δεν υπάρχει κατάλληλος φωτισμός ούτε υφίσταται κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο για τη διαδικασία αυτή.
Έτσι, προκύπτει το ερώτημα ποιος έχει την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στο συγκεκριμένο χώρο και αν οι συνθήκες αυτές είναι αποτέλεσμα εντατικοποίησης της εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης με στόχο την ταχύτητα στην αποκομιδή, αλλά και εν γένει πώς τηρείται η ασφάλεια στις συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.