Μειώσεις αποδοχών της τάξης των 150 ευρώ το μήνα θα φέρει στο σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας η ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, η οποία δεν προβλέπει επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών. Αυτό επισημαίνει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, επισημαίνοντας ότι το μέτρο συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή και μάλιστα θα εφαρμοστεί 6 μήνες νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο, δηλαδή τον επόμενο μήνα (Ιούνιο) αντί για τον Ιανουάριο του 2018.
Από την άλλη, το Υπουργείο Υγείας διαψεύδει την κατάργηση του επιδόματος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αντικείμενο καμιάς διαπραγμάτευσης, ενώ κάνει λόγο για προσαρμογή της ελληνικής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αποδίδει δε στην προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος από συγκεκριμένους κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς τη διάδοση μιας τέτοιας αναληθούς, κατ’ αυτούς, πληροφορίας.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) για το θέμα:
«Το χειρότερο δυνατό σενάριο αναφορικά με την τύχη του Επιδόματος Βαρέων & Ανθυγιεινών επαγγελμάτων ύψους 150 ευρώ μηνιαίως, φαίνεται πως υιοθέτησε η Κυβέρνηση ύστερα από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές – δυνάστες της χώρας, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα, σε κείμενο που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα HANDELSBLATT και αποτελεί το πακέτο των προαπαιτούμενων προς ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, γίνεται αναφορά στην ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή αναφορικά με το Επίδομα Βαρέων Ανθυγιεινών, κατά έξι μήνες νωρίτερα, μέσα στον Ιούνιο του 2017 αντί της 01/01/2018 όπως αρχικά προβλεπόταν.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τον επόμενο κιόλας μήνα το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας – το οποίο σημειωτέον είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους κλάδους στο Δημόσιο Τομέα – θα έλθει αντιμέτωπο με νέα, οριζόντια μείωση αποδοχών της τάξεως των 150 ευρώ μηνιαίως (300 ευρώ/μήνα για ζευγάρι Νοσηλευτών) καθώς, αντίστοιχο επίδομα δεν προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Τον κίνδυνο της εξέλιξης αυτής είχε εγκαίρως επισημάνει η Ομοσπονδία μας από τις 21 Νοεμβρίου 2016, πριν από 6 μήνες, όταν ύστερα από παραμονή 18 ωρών και 15 λεπτών έξω από το Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε ολονύχτια παράσταση διαμαρτυρίας προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της καταβολής του εν λόγω επιδόματος μέσω της ενσωμάτωσής του στο μισθολόγιο του Νοσηλευτικού προσωπικού και του χαρακτηρισμού του ως Ειδικό, Κλαδικό Νοσηλευτικό μισθολόγιο.
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Πολάκης όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κος Βαρδαρός, αφού πρώτα απαξίωσαν να συναντηθούν με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας αποδεικνύοντας το πώς αυτοί εννοούν την «αριστερή» αντίληψη περί κοινωνικού διαλόγου, απαξιώνοντας και το δικό τους πρότερο συνδικαλιστικό παρελθόν, διέψευσαν δημόσια την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης…
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι εάν το δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας HANDELSBLATT έχει ρεαλιστική βάση, τόσο ο Υπουργός κος Ξανθός όσο ο Αναπληρωτής Υπουργός κος Πολάκης αλλά και ο Αναπληρωτής Γ.Γ. ΠΦΥ κος Βαρδαρός είναι έκθετοι απέναντι στο Νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας αλλά και στην ίδια την Κυβέρνηση, και θα πρέπει άμεσα να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στον Πρωθυπουργό κο Τσίπρα…»
Και το Δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Υγείας:
Το Υπουργείο Υγείας, σε απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, δηλώνει κατηγορηματικά, για μια ακόμη φορά, ότι η κατάργηση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν είναι αντικείμενο καμίας διαπραγμάτευσης και η καταβολή του θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και μετά τον Ιούνιο του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ορίζει σαφώς τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας ως επικίνδυνα και ανθυγιεινά. Οποιαδήποτε, λοιπόν, αναφορά στην ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν προοιωνίζει την κατάργηση αλλά την προσαρμογή.
Η προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος στους εργαζομένους στο χώρο της υγείας, με τη διασπορά ψευδών και ανυπόστατων ερμηνειών, γίνεται από συγκεκριμένους κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς, με σκοπό την απαξίωση των θετικών εξελίξεων στο χώρο της υγείας που προωθεί η κυβέρνηση παρά το περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο. Είμαστε βέβαιοι ότι για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι θα τους γυρίσουν την πλάτη.