Με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, εκ των οποίων κάποιες μεταφέρθηκαν από την Αθήνα, τερματίστηκε η εξέγερση μεταναστών στο hotspot στη Μόρια της Λέσβου. Οι Αφρικανοί μετανάστες που μένουν στο hotspot, διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στο συγκεκριμένο χώρο και για τη μη προώθηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεπικουρούμενες από δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ που μεταφέρθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό από την Αθήνα, κατέστειλαν στις 6 περίπου το απόγευμα της Τρίτης την εξέγερση Αφρικανών κυρίως μεταναστών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια. Η αστυνομία φέρεται να χρησιμοποίησε μεγάλη ποσότητα χημικών.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 2 το μεσημέρι, όταν Αφρικανοί μετανάστες προχώρησαν σε μια ακόμα διαμαρτυρία μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Οι Αφρικανοί μετανάστες διαμαρτύρονται για τον πολύμηνο εγκλεισμό τους στο κέντρο της Μόριας και για τη μη εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει.

Η διαμαρτυρία αυτή, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέταση αιτημάτων ασύλου, αφού οι ειδικοί υπάλληλοι αποχώρησαν, όπως παγίως πράττουν επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Εναντίον αυτού του γεγονότος άρχισαν να διαμαρτύρονται κυρίως μετανάστες από το Αφγανιστάν, οι οποίοι και θέλουν να εξετάζονται αιτήματα ασύλου και να μην παρακωλύεται από τους Αφρικανούς η όλη διαδικασία.

Τότε και ξεκίνησε η εξέγερση των Αφρικανών μεταναστών, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις. Αρχικά μπήκαν φωτιές σε κάδους ενώ έγιναν ζημιές σε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων στο Κέντρο. Η επέμβαση της αστυνομίας περιόρισε την εξέγερση μέσα στον κυρίως χώρο, ενώ από τις ανοιχτές πύλες άρχισαν να διαφεύγουν οικογένειες προσφύγων.

Τότε μπήκαν φωτιές σε ελαιώνες στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά του καταυλισμού. Τελικά αυτές οι φωτιές έσβησαν με ρίψεις νερού από αέρος, από πυροσβεστικά αεροπλάνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ομάδες προσφύγων φαίνεται ότι συνέδραμαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Δυνάμεις της Αστυνομίας μπήκαν στη συνέχεια μέσα στο hotspot και το απόγευμα έγινε η προσπάθεια να αποκλειστούν πολλοί από τους εξεγερμένους στη βορειοδυτική πλευρά του Κέντρου και να πραγματοποιηθούν συλλήψεις.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν το μεσημέρι, κάηκαν τέσσερα στρέμματα ελαιοκτημάτων γύρω από τον καταυλισμό, τέντες και άλλες υποδομές μέσα στον καταυλισμό, μαζί με άγνωστο αριθμό κάδων απορριμμάτων, ενώ υπέστησαν ζημιές πέντε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων που βρίσκονταν έξω από το κέντρο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, συνελήφθησαν περισσότεροι από 30 Αφρικανοί μετανάστες ως αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια και οι οποίοι θα προωθηθούν στο προαναχωρησιακό κέντρο.

Κατά τα επεισόδια τραυματίσθηκαν 7 αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους και ένας μετανάστης με δύσπνοια, λόγω της εισπνοής χημικών.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.