Σε άσχημες συνθήκες διαμονής για τους πρόσφυγες αναφέρεται ο επικεφαλής της αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα,  Κλεμέντ Περίν μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ και χαρακτηρίζει την κατάσταση «λυπηρή» και «εξοργιστική». Διαμονή σε σκηνές, μερική ή ολική έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού είναι η καθημερινότητα για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες ειδικά στα νησιά. Ανάμεσα σ’ αυτούς βρίσκονται παιδιά και νεογέννητα.

Στη Σάμο υπάρχουν «329 σκηνές για 1000 άτομα, χωρίς θέρμανση, χωρίς ζεστό νερό. Και οι 120 είναι μέσα στη λάσπη έξω από το hotspot». Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο υπάρχουν οικίσκοι αλλά αρκούν μόνο για τις οικογένειες. Τις ανάγκες του χώρου συμπληρώνουν σκηνές χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό υπάρχει μόνο νωρίς το πρωί.

 

Φωτογραφία από το τουίτερ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με το σχόλιο "Να μιλήσουμε για τη Σάμο και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί;" Πρόσφυγας προσπαθεί να ζεσταθεί με ξύλα που καίγονται έξω από μια σκηνή

 

Ο Κλ. Περίν μιλά για υποσχέσεις βελτίωσης των συνθηκών στα νησιά που δεν υλοποιήθηκαν και για καθυστέρηση στην ικανοποίηση των αναγκών των πιο ευάλωτων.

Τα κέντρα της ενδοχώρας θεωρούνται καλύτερα, γιατί έχουν δεχτεί κάποιες βελτιώσεις αλλά τι σημαίνει αυτό;  Στα κοντέινερ του χώρου 2 στον Ελαιώνα οι πρόσφυγες σήμερα μιλάνε για διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρκούν ώρες. Ο Κλ. Περίν βλέπει κάποιες βελτιώσεις αλλά και «έλλειψη κατάλληλου σχεδίου και προετοιμασίας» και «την πλήρη ή μερική εκκένωση των καταυλισμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών χωρίς κατάλληλο συντονισμό μεταξύ των διάφορων φορέων».

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.