«Εξοργισμένοι» δηλώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) με την αδυναμία των ελληνικών αρχών να προσφέρουν «τα εντελώς απαραίτητα» στους αιτούντες άσυλο στα νησιά. Οι τρεις νεκροί στη Μόρια, η έλλειψη επίσημης έρευνας από τις υγειονομικές αρχές μετά τον πρώτο θάνατο στις 24 του Γενάρη και η παράταση της διαμονής των ανθρώπων που βρίσκονται σε hotspot σε άκρως ακατάλληλες συνθήκες προκάλεσαν τη σημερινή ανακοίνωση των ΓΧΣ, στην οποία περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά αλλά και επιρρίπτουν ευθύνες στις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές.

Μιλάνε για την καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης στην προετοιμασία κατάλληλων χώρων, ενώ ταυτόχρονα επιρρίπτουν ευθύνες και στην πολιτική της ΕΕ και συγκεκριμένα στη συμφωνία της με την Τουρκία.

«Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά αποσπασματικά σε αυτά τα τραγικά συμβάντα, εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά έκτακτα μέτρα στη Λέσβο, χωρίς όμως μια μακροπρόθεσμη και σταθερή λύση. (…)

(Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέι )αναγνώρισαν τα κενά στην παροχή βασικών συνθηκών διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες στα νησιά, ωστόσο στις δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία, όπως υποστήριξαν, έχει επιβραδύνει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ελλάδα και έχει μειώσει τους θανάτους στη θάλασσα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εμμένουν στη θέση που έχουν διατυπώσει κατ' επανάληψη ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν αποτελεί επιτυχία. Έχει αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά και ζουν σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες μάλιστα αποδείχθηκαν μοιραίες.»

Ζητούν από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές:

  • Να προσφέρουν ασφαλή, θερμαινόμενα και κατάλληλα για τον χειμώνα καταλύματα και τις αντίστοιχες υπηρεσίες για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα
  • Να μειώσουν τον πληθυσμό των hotspot στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους και να μεταφέρουν τους υπόλοιπους ανθρώπους σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα μπορεί να τους προσφερθεί βοήθεια
  • Να ακυρώσουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, και να εξασφαλίσουν ασφαλείς και νόμιμους διαύλους για τους ανθρώπους που έρχονται στην Ευρώπη.

Κλείνουν την ανακοίνωσή τους σημειώνοντας πως «μετά τον πρώτο τραγικό θάνατο στις 24 Ιανουαρίου στη Μόρια, η ομάδα ψυχολόγων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πρόσφερε ψυχολογική υποστήριξη στους φίλους του θύματος» και εκφράζοντας τα «συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των τριών νεκρών».

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.