Νεκρός βρέθηκε ένας 30χρονος άντρας κοντά στον ποταμό Έβρο. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για πρόσφυγα ή μετανάστη και πως η αιτία του θανάτου του ήταν η υποθερμία. Μαζί με τον άτυχο άντρα εντοπίστηκαν δύο διακινητές, ένας άντρας που υπέφερε από υποθερμία και τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και άλλοι έξι άντρες. Φαίνεται δηλαδή πως πρόκειται για μια ομάδα προσφύγων ή μεταναστών που επιχείρησε να περάσει παράνομα τα σύνορα διασχίζοντας τον Έβρο σε συνθήκες πολικού ψύχους καθώς το χιόνι καλύπτει τις περιοχές κοντά στο ποτάμι.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι νέο. Στην αρχή του έτους είχε βρεθεί στην περιοχή του Διδυμοτείχου η σορός ενός 20χρονου Αφγανού, ενώ κι άλλοι πρόσφυγες ή μετανάστες έχασαν τη ζωή τους περνώντας αυτά τα σύνορα το 2016. Παράλληλα στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης έχουμε το ίδιο δράμα, ενώ ακόμα και για αυτούς που καταφέρνουν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα κανείς δεν εγγυάται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Το πλήθος των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο πέρασμα προς την Ευρώπη μεγαλώνει, με πολλούς από αυτούς να καταλήγουν ανώνυμοι στα νεκροταφεία ξένων χωρών ή στα παγωμένα νερά της θάλασσας. Τα κλειστά σύνορα, που διπλοσφραγίστηκαν και από τη συνθήκη ΕΕ- Τουρκίας, δεν μπορούν να σταματήσουν τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών που βλέπουν στην Ευρώπη τη μόνη της λύση. Απλώς κάνουν το πέρασμα ακόμα πιο επικίνδυνο.

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.