Μαζικές πορείες πραγματοποιήθηκαν χτες στις μεγάλες πόλεις της χώρας ενάντια στους πολέμους, τα κλειστά σύνορα, τον ρατσισμό και τη φτώχεια, τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που αύριο κλείνει ένα χρόνο, τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, τις άθλιες συνθήκες «φιλοξενίας» τους, τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε παιδεία και υγεία. Η 18η του μάρτη, ως διεθνής μέρα κατά του ρατσισμού, του φασισμού και του πολέμου, ήταν μέρα διαδηλώσεων για δεκάδες πόλεις του κόσμου.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 3μμ μετατράπηκε σε πορεία που ξεκίνησε να ανεβαίνει τη Σταδίου λίγο πριν της 5μμ για να κατευθυνθεί προς τα γραφεία της ΕΕ στη Βασιλίσσης Σοφίας. Στην πορεία πήραν μέρος πάνω από 10.000 διαδηλωτές- τριες. Συμμετείχαν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, δημοτικές παρατάξεις και δημοτικά συμβούλια, συλλογικότητες από τις γειτονίες και πολιτικές οργανώσεις. Μαζική ήταν και παρουσία προσφύγων και μεταναστών από τα κέντρα στον Ελαιώνα, στο Ελληνικό, στον Σκαραμαγκά, στον Σχιστό, στο Λαύριο, στη Μαλακάσα τις καταλήψεις στέγης City Plaza, Νοταρά, 5ο Λύκειο και άλλες. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέο αντιπολεμικό συλλαλητήριο για τη μνήμη των πρώτων νεκρών της Συριακής αντίστασης ενάντια στο καθεστώς Άσαντ.

Στη Μυτιλήνη επίσης πραγματοποιήθηκε διαδήλωση με μαζική συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών από τη Μόρια και τον Καρά Τεπέ. Κεντρικό σύνθημα «Κλείστε τη Μόρια». Μετά την πορεία στους δρόμους της πόλης προσφέρθηκε στους πρόσφυγες και μετανάστες φαγητό από τον «Άλλο άνθρωπο» και την «Αλληλεγγύη για όλους» στην πλατεία Σαπφούς. Ανάλογα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο και αλλού.

Σημειώνουμε ότι στη Βαρκελώνη της Ισπανίας οι 300.000 διαδηλωτές κατέκλεισαν την πόλη για να ζητήσουν την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στην Ισπανία. Από τους 17.300 που υποχρεούται να δεχτεί η χώρα τους μόνο οι 1.100 είναι ήδη εκεί. 

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.