Αναμφίβολα, τα κύριο θέμα των τελευταίων ημερών φαίνεται να είναι η οικολογική καταστροφή που προξενήθη στον Σαρωνικό ύστερα από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ». Στο μεταξύ οι αιτίες δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμα. Μάλιστα, η WWF κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Η πετρελαιοκηλίδα έχει πλήξει τις παρακάτω περιοχές: Φρεατίδα, Πειραϊκή, Φλοίσβο, Φάληρο, Άλιμο κι έχει φτάσει μέχρι την Γλυφάδα και το Ελληνικό.
Στο «προβληματικό» σημείο βρέθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επισκέφτηκε με σκάφος του λιμενικού σώματος παράκτιες περιοχές του Πειραιά, από την Πειραϊκή ως τον Φλοίσβο μαζί με τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διονύση Καλαματιανό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο Στ. Ράπτη και τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά Κ. Λεοντάρα.
«Σε 25 με 30 ημέρες υπολογίζουμε ότι θα έχει αλλάξει η εικόνα των περιοχών που έχουν πληγεί και τότε θα μπορέσουμε να δούμε και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ» δήλωσε ο υπουργός. Παράλληλα, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η οικολογική τραγωδία στον Σαρωνικό,13 ιδιωτικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου του «AKTAIA OSRV» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, και 7 σκάφη του Λιμενικού βρίσκονται στις «πληγείσες» παραλίες για την επιχείρηση αντιρρύπανσης. Κύριος στόχος είναι η απάντληση πετρελαιοειδών από το ναυάγιο.
Η WWF τονίζει «Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτίων θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον».