Κινητοποίηση ενάντια στις νέες συμβάσεις που έφερε στους εργαζόμενούς της η πολυεθνική  «H&M Hennes & Mauritz Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ειδών Ένδυσης & Υπόδησης» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Ερμού από την Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση και από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα καταστήματα της εταιρείας με συνθήματα και σχετικές ανακοινώσεις.

Είχε προηγηθεί η καταγγελία εργαζόμενης που διατηρώντας την ανωνυμία της μιλάει για τους απάνθρωπους όρους που θέλουν να επιβάλουν οι νέες συμβάσεις: απροσδιόριστη δυνατότητα αύξησης των καθηκόντων των εργαζομένων, υποχρεωτική μετάθεση σε όποια πόλη κριθεί απαραίτητο, δυνατότητα κατάργησης ενός μέχρι τώρα σταθερού επιδόματος, υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων με έξοδα του εργαζόμενου, απόλυση χωρίς αποζημίωση σε περίπτωση μη τήρησης όσων ορίζει η σύμβαση.

Η εργαζόμενη σημειώνει: «Η συγκεκριμένη προσπάθεια της Η&Μ να εξευτελίσει τους εργαζόμενους της αποσκοπεί στην αύξηση των (ήδη πολύ μεγάλων) κερδών της στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των όρων εργασίας. Γι’ αυτό κανένας από τους συνάδελφους δεν πρέπει να υπογράψει την τροποποιητική σύμβαση. Η υπογραφή της σημαίνει και την απόλυση μας». Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών εκτιμά ότι «η εργοδοσία της H&M αξιοποιώντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ που κόβονται και ράβονται στα μέτρα των μεγαλεμπόρων και της τάξης τους, όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους φέρνει νέα σύμβαση εργασίας στους εργαζόμενους για να εντείνει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση τους, διασφαλίζοντας τα δικά της συμφέροντα για περισσότερο κέρδος. (…)Αποδεικνύεται στην πράξη αυτό που έλεγε το σωματείο ότι οι αξίες της εταιρείας όπως η ομαδικότητα - το οικογενειακό κλίμα, είναι στην λογική της ενσωμάτωσης των εργαζομένων στα δικά της συμφέροντα. Στην πράξη η εταιρεία έχει οδηγό την κερδοφορία της έναντι των ανταγωνιστών της, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Για αυτό τους πιέζει συνεχώς, ώστε να στοιχίζονται κάτω από τις δικές της ανάγκες. Χωρίς την εργασία μας όμως δεν ¨επιτυγχάνεται¨ καμία κερδοφορία».