Σοκ έχει προκαλέσει η αυτοκτονία της 42χρονης εργαζόμενης στις επιχειρήσεις Καρυπίδη (πρώην Αρβανιτίδη), η οποία ήταν απλήρωτη επί 15 μήνες. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι την οδήγησε στην πράξη αυτή. Το ιστορικό, όμως, της εταιρίας Καρυπίδης είναι πηγή προβληματισμού. Ο Καρυπίδης εξαγόρασε το 2014 τα σουπερμάρκετ Αρβανιτίδης. Η εταιρεία διαθέτει 131 σούπερ μάρκετ, στα οποία απασχολούνται 1.400 άτομα.  Τα 131 καταστήματα (πρώην σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης) βρίσκονται σχεδόν όλα στη Βόρεια Ελλάδα, με σημαντικότερη παρουσία σε Θεσσαλονίκη (50 σημεία), σε Χαλκιδική, Πιερία, Πέλλα και Ημαθία. Πρόσφατα παρουσιάστηκε ενδιαφέρον από την αλυσίδα Market In για εξαγορά κάποιων καταστημάτων του Καρυπίδη αλλά, με εξαίρεση ελάχιστα καταστήματα, η συμφωνία δεν έχει τελεσφορήσει. Την ίδια στιγμή, ο εργοδότης, συνεχίζει να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ στην «ΠΑΕ Άρης» της Θεσσαλονίκης, της οποίας είναι πρόεδρος ενώ συνεχίζει να διατηρεί την «Καρυπίδης Pallets».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λειβαδειάς αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Οι 1.400 εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ "Καρυπίδης" (πρώην "Αρβανιτίδης") δίνουν έναν πολύμηνο ηρωικό αγώνα για τα δεδουλευμένα τους καθώς και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους με όλα τα δικαιώματά τους. Δεκατρείς μήνες παραμένουν απλήρωτοι ενώ εργοδοσία και κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα για τις 1.400 οικογένειες που εδώ και ένα χρόνο ζουν χωρίς ένα ευρώ. Στέκονται προκλητικά απέναντι στα τεράστια προβλήματα επιβίωσης των συναδέλφων που λόγω της απληρωσιάς όλο και περισσότερο διογκώνονται. Το βρώμικο παιχνίδι της εργοδοσίας, που παίζεται με άλλες γνωστές αλυσίδες σ/μ προκειμένου να εξαγοραστούν τα καταστήματα χωρίς βεβαίως να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας, κρατά σε ομηρία τους εργαζόμενους με την ανοχή της κυβέρνησης, του υπουργείου Εργασίας και των υπηρεσιών του»

Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός στα Γιαννιτσά, η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση αντί να είναι παρατηρητής αυτών των τραγικών γεγονότων και να περιορίζεται σε μελέτες και ευχολόγια για την αγορά εργασίας, πρέπει επιτέλους να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, αλλά και να προωθήσει άμεσα τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επανειλημμένα έχει ζητήσει η ΓΣΕΕ» αναφέρει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της. Μάλιστα, εύχεται αυτό το συμβάν «να είναι ο τελευταίος φόρος ζωής στον αγώνα των εργαζομένων για την επιβίωση».

 

Συντάκτης: Μαρία Γεωργακοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.