Στην καταδίκη των ενεργειών της Πολιτείας που συντηρούν κι αναπαράγουν την εξάρτηση προέβησαν οι "Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 ΑΝΩ", με αφορμή τη φυλάκιση πρώην χρήστη ναρκωτικών και μέλους της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 ΑΝΩ, με κατηγορίες που αφορούν την εποχή που ήταν στη χρήση.

«Αυτοί που βρίσκουν το κουράγιο και παίρνουν την απόφαση να απεξαρτηθούν βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν αμείλικτο κατασταλτικό μηχανισμό που διακόπτει τη θεραπεία τους και τη φοίτησή τους και τους οδηγεί στη φυλακή» επισημαίνουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, ζητώντας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Παιδείας να πάρουν θέση και από την κοινωνία να δώσει μαζί τους τη μάχη «για την ελευθερία, για τις αξίες μιας ζωής χωρίς ουσίες και χωρίς χειραγώγηση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο Γιώργος Πολύμερος, 38 χρόνων, μέλος της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 ΑΝΩ και μαθητής του σχολείου του 18 ΑΝΩ, παρουσιάστηκε στις 3/2/2017 στο ΑΤ Αιγάλεω για να δώσει το "παρών". Εκεί κρατήθηκε, χωρίς να του γνωστοποιηθεί ο λόγος της κράτησής του. Αργότερα του ανακοινώθηκε ότι θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι να δικαστεί (με κατηγορίες που αφορούν την εποχή που ήταν στη χρήση). Αυτή η ενέργεια βάζει σε κίνδυνο τη θεραπεία απεξάρτησης αυτού του νέου ανθρώπου, δημιουργεί κινδύνους υποτροπής και μ' αυτό τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ζωή του.

Στη σημερινή εποχή της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και της αύξησης της διάδοσης των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων κάθε τύπου, η Πολιτεία οφείλει να δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να προσελκύονται οι εξαρτημένοι στα θεραπευτικά προγράμματα και να ολοκληρώνουν κανονικά την απεξάρτησή τους και το σχολείο τους και να επανεντάσσονται ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι το ακριβώς αντίθετο. Αυτοί που βρίσκουν το κουράγιο και παίρνουν την απόφαση να απεξαρτηθούν βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν αμείλικτο κατασταλτικό μηχανισμό που διακόπτει τη θεραπεία τους και τη φοίτησή τους και τους οδηγεί στη φυλακή.

Ως "Σωματείο Υποστήριξης του κοινωνικού και επιστημονικού έργου του 18 ΑΝΩ" και ως "Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 ΑΝΩ" καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες που υπονομεύουν το έργο των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, συντηρώντας και αναπαράγοντας την ίδια την εξάρτηση. 

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Γιώργου Πολύμερου. Ζητάμε από τους φορείς της απεξάρτησης και ολόκληρη την κοινωνία, που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης στη ζωή όλων, να σταθεί στο πλευρό του Γιώργου Πολύμερου και του 18 ΑΝΩ και να δώσει μαζί τους τη μάχη για την ελευθερία, για τις αξίες μιας ζωής χωρίς ουσίες και χωρίς χειραγώγηση. Καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και τον Υπουργό Παιδείας να πάρουν θέση. 

Η θέση των εξαρτημένων δεν είναι στη φυλακή. Είναι στην απεξάρτηση και στη μάχη για τη ζωή. Να απελευθερωθεί αμέσως ο Γιώργος Πολύμερος. Κάτω τα χέρια από το 18 ΑΝΩ».

Για τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

«Οι συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης γεννήθηκαν το φθινόπωρο του 2012 έπειτα από την ανάγκη θεραπευόμενων και θεραπευτών του 18 Άνω να αντισταθούν και να δράσουν συλλογικά στην Ελλάδα της κρίσης.

Η πρώτη παρουσία της ομάδας δράσεων ήταν στην Κοινωνική Επανένταξη του 18 Άνω όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλακτικό – χαριστικό παζάρι και συλλογική κουζίνα. Ήταν μια πρώτη δοκιμή του εγχειρήματός μας πριν βγούμε στις γειτονιές της Αθήνας.

Έπειτα οργανώσαμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2012 ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι, συλλογική κουζίνα με μουσική στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα κοντά στο μετρό Συγγρού Φιξ με τη συμπαράσταση λαϊκών συνελεύσεων της περιοχής και πολλές συλλογικότητες.

Στις 23/2/13 στην πλατεία Κύπρου στα Ιλίσια συνεργαστήκαμε με τη συλλογικότητα «Μπερντές» και συνδιοργανώσαμε ανταλλακτικό –χαριστικό παζάρι ,φάγαμε συλλογικά και άρχισε το ταξίδι της εξωστρέφειάς μας…

Στις 16/3/13 μαζί με τον “Κοινωνικό χώρο για την υγεία” της Λαϊκής Συνέλευσης Πετραλώνων-Θησείου– Κουκακίου οργανώσαμε ανταλλακτικό παζάρι, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά , μικροφωνική στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης στα Κ. Πετράλωνα, ενώ ακολούθησε εκδήλωση συζήτηση με θέμα : «Κρίση, εξαρτήσεις, αποκλεισμοί και συλλογικές αντιστάσεις» στο θέατρο Αλκμήνη.

Στις 20/4 στο Άλσος Παγκρατίου ακολούθησε ένα ακόμη παζάρι ,τουρνουά μπάσκετ και συλλογικό φαγητό αυτή τη φορά μαζί με τη Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου.

Η ομάδα δράσεων 18 Άνω συναντιέται σε εβδομαδιαία βάση. Μέλη της συμμετέχουν και παρίστανται σε συνελεύσεις συλλογικοτήτων με στόχο τη συνδιοργάνωση της κάθε δράσης.

Στόχος μας είναι μέσω των συλλογικών δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης 18 Άνω να δημιουργούμε σχέσεις που βασίζονται στην αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, την ισοτιμία, την επικοινωνία και να αντισταθούμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό και την αποξένωση».

Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.