Δύο αλλεπάλληλα «χτυπήματα» πραγματοποίησε ο Ρουβίκωνας μέσα σε δύο μέρες. Η πρώτη έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 19 Ιουλίου και η δεύτερη στο δημαρχείο Ζωγράφου στις 20 Ιουλίου.

Η παρέμβαση στην Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη μία και μισή το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο Ρουβίκωνας, ωστόσο, δεν ήταν μόνος του καθώς η «καταδρομική» έγινε από κοινού με την Αναρχική Συλλογικότητα Ν. Φιλαδέλφειας. Ομάδα 20 ατόμων μπήκε μέσα στην Τράπεζα πετώντας φυλλάδια κατά των μνημονίων, διαμαρτυρήθηκε και αποχώρησε. Η Αστυνομία, που κατέφτασε στο σημείο, προέβη σε προσαγωγές από την γύρω περιοχή, αλλά γνωστοποιήθηκε ότι θα αφεθούν όλοι ελεύθεροι, καθώς δεν φαίνονται να σχετίζονται με το γεγονός.

Στα φυλλάδια επισημαίνονταν πως «Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο μπράβος των μνημονίων», ενώ ανέβηκε στο διαδίκτυο και βίντεο από την επίθεσή τους. Το κείμενο που ανήρτησαν για να δικαιολογήσουν την πράξη τους λέει – μεταξύ άλλων -  τα εξής:

«Τράπεζα της Ελλάδος: Να πατήσουμε τα άβατα της εξουσίας

Αν κράτος και κεφάλαιο, οι άνθρωποι και οι θεσμοί τους, όσα αποτελούν αυτό που λέμε καθεστώς, είναι μασίφ κάθε φορά που έχει να αντιμετωπίσει την κοινωνική βάση, είναι σφάλμα να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για κάτι ενιαίο. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν η πολιτική εξουσία, η νομοθετική, δικαστική και εκτελεστική αρχή να μην έχει στα χέρια της το κύριο εργαλείο ελέγχου της οικονομικής δραστηριότητας, το εργαλείο που φτιάχνει τους κανόνες του παιχνιδιού και της διαιτησίας του; Η ΤτΕ είναι μια ανώνυμη εταιρεία, με μετόχους, όπως κάθε καπιταλιστική επιχείρηση η οποία αποτελεί το απόλυτο άβατο. Το κράτος, η "εκλεγμένη απο τον λαό κυβέρνηση", η δημοκρατία έχει θεσμικά αποκλείσει τον εαυτό της απο κάθε έλεγχο, από κάθε παρουσία, ακόμα και από κάθε κριτική στην ΤτΕ. Με δύο λόγια η κυβέρνηση έχει οικειοθελώς παραχωρήσει την κεντρική οικονομική εξουσία. Και μάλιστα την έχει παραχωρήσει σε μια ιδιωτική επιχείρηση της οποίας τους μετόχους και την λειτουργία δεν επιτρέπεται να γνωρίζει κανένας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον μεγάλο οικονομικό αδερφό που λειτουργεί στο απόλυτο σκοτάδι.»  

Το «χτύπημα» στο δημαρχείο Ζωγράφου πραγματοποιήθηκε σήμερα λίγο μετά τις 5:30 το πρωί. Τα μέλη της αναρχικής ομάδας φορώντας κουκούλες και κράνη έσπασαν τα τζάμια του δημαρχείου στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο και πέταξαν μπογιές. Η επίθεση αυτή αποτελούσε μία συνέχεια της επίθεσης που είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου στη μνήμη της 62χρονης Ντανιέλας Πρελορέντζου, η οποία είχε χάσει τη ζωή της λίγο πριν βγει στη βάρδια. Και από αυτή την επίθεση υπάρχει βίντεο που ανέβασε ο Ρουβίκωνας στο Youtube, καθώς και κείμενο, που αναφέρει:

«Μέσα στο μνημονιακό ζόφο που ορίζει τις ιδιαιτερότητες και τα τοπικά χαρακτηριστικά του καπιταλισμού στη χώρα μας, υπάρχει και ένας δείκτης που σθεναρά αντιστέκεται στην κατηφόρα όλων των υπολοίπων.

Είναι εκείνος ο διαρκώς αναπτυσσόμενος που καταγράφει τις εργατικές δολοφονίες.

[…] Την ανεργία, την εξαθλίωση, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας, την ελλιπή συντήρηση. Το καινούριο δόγμα των κάθε λογής αφεντικών και υπευθύνων, δρομολογεί τα εξής: «Θα δουλεύεις δίχως ασφάλιση, δίχως ωράριο, με κίνδυνο της ίδιας σου της ζωής, θα πληρώνεσαι με ψίχουλα όταν και όποτε δεήσει το αφεντικό και αν τυχόν διαμαρτυρηθείς, έχουμε έτοιμο για εσένα ένα εφιάλτη στρωμένο από μόνιμη ανεργία και εξαθλίωση». Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από όταν η ιέρεια του νεοφιλελευθερισμού, βρετανίδα πρωθυπουργός και σιδηρά κυρία της πολιτικής της εκμετάλλευσης, Μάργκαρετ Θάτσερ, απευθυνόμενη στην αγέλη των ψηφοφόρων της, τους παραμύθιαζε λέγοντας: «Δεν ξέρω κανέναν που να έχει φτάσει στη κορυφή χωρίς πολλή δουλειά. Αυτή είναι η συνταγή. Δεν θα σε οδηγήσει πάντα στην κορυφή, αλλά θα σε φέρει αρκετά κοντά».

Συντάκτης: Μαρία Γεωργακοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.