«Μήνυμα» της Χρυσής Αυγής, λίγο πριν την έναρξη της κατάθεσης πρώην μελών της, χαρακτηρίζει, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, Κώστας Παπαδάκης, την επίθεση που δέχθηκε το πρωί η συνάδελφός του, Ευγενία Κουνιάκη, μαζί με μια άλλη γυναίκα.

 

«Η Ευγενία Κουνιάκη δεν χτυπήθηκε τυχαία. Είναι γνωστή αντιφασίστρια δικηγόρος, δραστηριοποιούμενη από χρόνια ως συνήγορος πολιτικής αγωγής θυμάτων ρατσιστικής και ναζιστικής βίας, με προεξάρχοντα τα περιστατικά στον Άγιο Παντελεήμονα και το κέντρο της Αθήνας. Στοχοποιήθηκε και χτυπήθηκε για αυτό. Αυτό είναι το μήνυμα της ΧΑ λίγο πριν την έναρξη της κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων πρώην μελών της», τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης, σε δήλωσή του για τη σημερινή επίθεση, η οποία έλαβε χώρα μπροστά στο Εφετείο.

Ο κ. Παπαδάκης συνέδεσε ευθέως τη σημερινή επίθεση των χρυσαυγιτών με τη διαδικασία της δίκης, καθώς σήμερα θα ξεκινούσε η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων που υπήρξαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο, επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο που δέχεται επίθεση από Χρυσαυγίτες την ώρα που προσέρχεται στη δίκη. Θυμίζω ότι από την πρώτη ημέρα (20/4/2015) δύο μάρτυρες κατηγορίας για την υπόθεση δολοφονίας Φύσσα κατέληξαν στο νοσοκομείο αντί για το δικαστήριο».

«Δεν τους φοβόμαστε, συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα και έξω από τα δικαστήρια, για να καταλήξουν εκεί που τους αξίζει», κατέληξε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ.

 

Το περιστατικό

Σήμερα το πρωί, χρυσαυγίτες οι οποίοι πετούσαν τρικάκια μπροστά στο Εφετείο, στο κτίριο δηλαδή όπου διεξάγεται η δίκη της ΧΑ, χτύπησαν δύο γυναίκες που έβγαιναν από το τρόλεϊ. Η μία εξ αυτών, η Ευγενία Κουνιάκη είναι συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δυο γυναίκες κατέβαιναν από το τρόλεϊ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας προκειμένου να μεταβούν στην αίθουσα τελετών όπου θα συνεδρίαζε το δικαστήριο. Ενώ οι πόρτες άνοιξαν, βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με δύο, όπως φαίνεται, χρυσαυγίτες, οι οποίοι πετούσαν τρικάκια. Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη δέχτηκε επίθεση ενός εκ των ανδρών, ο οποίος της κατάφερε χτυπήματα στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να έχει εμφανή τα σημάδια από μελανιές, αλλά και ρινορραγία. Η άλλη γυναίκα δέχθηκε μπουνιά στο στόμα.

Όπως δήλωσε η κ. Κουνιάκη, όταν το τρόλεϊ σταμάτησε στη στάση και άνοιξαν οι πόρτες, αντιλήφθηκε ότι τα άτομα μπροστά στο όχημα ήταν οπαδοί της ΧΑ και οι δυο γυναίκες φώναξαν στον οδηγό να κλείσει τις πόρτες. Τελικά, οι χρυσαυγίτες πρόλαβαν και μπήκαν στο τρόλεϊ, χτυπώντας τις δύο γυναίκες, ενώ πάλι σύμφωνα με τη μαρτυρία της ίδιας της Ευγενίας Κουνιάκη, ο οδηγός άνοιξε την πόρτα λίγο παρακάτω, με αποτέλεσμα οι δράστες να διαφύγουν.

Λίγη ώρα αργότερα, οι δυο κοπέλες βρέθηκαν για κατάθεση στη ΓΑΔΑ. Επίσης, παρά το γεγονός ότι το κτίριο της ΓΑΔΑ βρίσκεται μπροστά στο σημείο της επίθεσης και παρά το ότι, όπως ανέφερε η Ευγενία Κουνιάκη, οι δυο γυναίκες φώναξαν στους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν μπροστά στο σημείο, να παρέμβουν, δεν υπήρξε καμία άμεση παρέμβαση…

Αργότερα, προσήχθησαν στην Κρατική Ασφάλεια 25 μέλη της Χρυσής Αυγής (23 άνδρες, 2 γυναίκες), τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα, αφού, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν αναγνωρίστηκαν από τις παθούσες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της παραμονής των προσαχθέντων στη ΓΑΔΑ, τα άτομα αυτά είχαν επικοινωνία με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εισήλθε στο κτίριο, αλλά και με δικηγόρους.

«Μας προξένησε μεγάλη εντύπωση σε όλους τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής που είμαστε εδώ, ότι ήρθαν βουλευτές και δικηγόροι της ΧΑ που κατά δήλωση της αστυνομίας ήρθαν σε επικοινωνία με τους προσαγόμενους. Κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές. Οι προσαγόμενοι ποτέ δεν έρχονται σε επικοινωνία με δικηγόρους πριν μετατραπεί σε σύλληψη ή πριν απελευθερωθούν τα άτομα», δήλωσε στο news247.gr ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Εν τω μεταξύ, το δικαστήριο διέκοψε για τις 3 Νοεμβρίου, αφού έκανε δεκτό το αίτημα να βρίσκονται εισαγγελέας και ένας δικαστής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της ΓΑΔΑ από όπου θα καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Λίγο μετά την επίθεση, ακολούθησε πληθώρα ανακοινώσεων για το περιστατικό από πολιτικά κόμματα, αλλά και από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Βαθύτατα γελασμένοι οι απόγονοι του Χίτλερ

Η βίαιη επίθεση που εξαπέλυσαν οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο όπου εκδικάζεται η δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, εναντίον δύο γυναικών, η μία εκ των οποίων είναι δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό.

Είναι βαθύτατα γελασμένοι οι απόγονοι του Χίτλερ, αν νομίζουν πως η Δικαιοσύνη θα εκφοβιστεί από τις αθλιότητές τους. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στον εντοπισμό και τη σύλληψη των τραμπούκων που χτύπησαν τις δύο γυναίκες.

 

ΝΔ: Χυδαία επίθεση, να αναλάβει ο Τόσκας τις ευθύνες του

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη νέα χυδαία επίθεση των οπαδών της Χρυσής Αυγής σε βάρος, σήμερα, δύο γυναικών στο Εφετείο.

Καλούμε τον υποτιθέμενο αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα, που ισχυρίζεται ότι ζούμε στην πιο ήσυχη χώρα,  να αναλάβει στην πράξη τις ευθύνες του. Με λεκτικές καταδίκες δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η γενικευμένη ανομία».

 

ΔΗΣΥ: Ό,τι κι αν κάνουν, η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στις δύο γυναίκες, αναφέρει τα εξής:

«Μερικά εικοσιτετράωρα μετά την αμαύρωση της εθνικής επετείου στη Σαντορίνη, τα ακροδεξιά τάγματα εφόδου ξαναχτυπούν, αυτή τη φορά εναντίον της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Η σημερινή επίθεση στη συνήγορο πολιτικής αγωγής στη δίκη των κορυφαίων στελεχών της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνει και επαληθεύει την πραγματική ταυτότητα του νεοναζιστικού μορφώματος. Με ωμή βία προσπαθούν να εκφοβίσουν δικαστές, δικηγόρους, μάρτυρες. Με τραμπουκισμούς και εκφοβισμούς επιδιώκουν να παρεμποδίσουν την εξέλιξη μιας δίκης που κάθε μέρα αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερες πτυχές της εγκληματικής τους δράσης.

Ό,τι κι αν κάνουν, όμως, η φωνή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής δεν θα φιμωθεί.

Ό,τι κι αν κάνουν, η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί».

 

ΚΚΕ: Ο λαός να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την άγρια και θρασύδειλη επίθεση των χρυσαυγιτών σε βάρος της δικηγόρου Ευγενίας Κουνιάκη, μέλους της ομάδας των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, καθώς και μιας άλλης γυναίκας, έξω από το κτίριο του Εφετείου της Αθήνας, όπου διεξάγεται η δίκη.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την ανενόχλητη εγκληματική δράση των χρυσαυγίτικων και άλλων φασιστικών συμμοριών, ακόμη και στο χώρο που διεξάγεται η δίκη της Χ.Α».

«Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση σύλληψη και τιμωρία των δραστών της επίθεσης. Καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν αποφασιστικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και όσους τρέφουν και ανέχονται την εγκληματική δράση της».

 

Δικηγορικός Σύλλογος: Να συλληφθούν χωρίς χρονοτριβή οι δράστες

Δελτίο τύπου για την επίθεση εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, καταδικάζοντας το γεγονός και ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικηγόρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο ρόλος του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Θέμιδας και υπερασπιστή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτος σε ένα κράτος δικαίου.

Το σημερινό περιστατικό βάναυσης κακοποίησης της συναδέλφου Ευγενίας Κουνιάκη, συνηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, λίγο έξω από το δικαστήριο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η δίκη, προκαλεί αποτροπιασμό και καταδικάζεται απερίφραστα από το σύνολο του δικηγορικού σώματος και του δημοκρατικού κόσμου.

Η υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των δικηγόρων και την διασφάλιση της άσκησης του λειτουργήματός τους, καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι διωκτικές αρχές θα πράξουν το καθήκον τους προκειμένου οι δράστες να συλληφθούν χωρίς χρονοτριβή και να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη, για την απόδοση των κατά νόμο ποινικών ευθυνών.

Ασφαλώς θα επανέλθουμε όταν προσδιοριστεί η ταυτότητα των δραστών και μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τα κίνητρα της αποτρόπαιας ενέργειας σε βάρος της συναδέλφου».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.