(Φωτογραφία: Συντονισμός σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό- μεταναστευτικό)

Σήμερα το πρωί εκκενώθηκε ο χώρος του Ελληνικού όπου βρίσκονταν πρόσφυγες και μετανάστες. Η επιχείρηση μεταφοράς τους έγινε παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και με περιορισμό των αλληλέγγυων στους πρόσφυγες και μετανάστες και των δημοσιογράφων, που δεν μπορούσαν να μπουν στους χώρους όπου έμεναν μέχρι σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες και απλά παρακολουθούσαν την διαδικασία αποχώρησης τους από την αίθουσα αφίξεων, καθώς οι άλλοι χώροι (Μπέιζμπολ, Χόκει) δεν ήταν καν ορατοί. Αστυνομικές κλούβες είχαν αποκλείσει το χώρο για τα οχήματα και αστυνομικοί βρισκόντουσαν στο μπαλκόνι του κτηρίου (είσοδο της αίθουσας αφίξεων) και στο χωρο γύρω από το κτήριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συντονισμού σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό- μεταναστευτικό οι αστυνομικοί νωρίς το πρωί «συνέλαβαν τον πρόσφυγα Μασούντ Γκ., πρωτοπόρο στους αγώνες για τα δικαιώματα των προσφύγων στο Ελληνικό, τον οδήγησαν σε αστυνομικό τμήμα» και αργότερα , «τον οδήγησαν στην Πέτρου Ράλλη». Παράλληλα το πρωί «τρομοκρατώντας τους πρόσφυγες που κοιμόνταν στις σκηνές τους επέβαλλαν να μαζέψουν τα πράγματά τους και να μπουν σε πούλμαν. (…)Η επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι η  μετακίνηση γίνεται «εθελοντικά», αλλά οι οικογένειες θα πάνε στο στρατόπεδο στη Θήβα, ενώ οι άνδρες που είναι μόνοι θα πάνε στην Πέτρου Ράλλη για εξακρίβωση. (…)Χθες το βράδυ,  ο Καραγιαννάκης Μάριος, εκ μέρους του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διαβεβαίωνε τους πρόσφυγες ότι η μετακίνηση θα γίνει χωρίς αστυνομία.»

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι πρόσφυγες, ταλαιπωρημένοι από όλες τις δοκιμασίες του πολέμου, την επικίνδυνη διαδρομή τους μέχρι την Ελλάδα, την πολύμηνη παραμονή τους σε σκηνές στο Ελληνικό, για μια ακόμα φορά γίνονται θύματα μιας  απάνθρωπης μεταχείρισης. Είτε φτάσουν στο στρατόπεδο, κρανίου τόπος, της Θήβας, είτε σε άλλα στρατόπεδα, κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το όνειρο και το δικαίωμα για να μείνουν σε σπίτια σε ανθρώπινες συνθήκες, να αντιστέκονται στην απομόνωση, την γκετοποίηση, την αθλιότητα.

Για αυτό παλέψαμε και για αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας και να απαιτούμε άσυλο, προστασία, ελεύθερη μετακίνηση, στέγαση σε σπίτια μέσα στις πόλεις, ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, την περίθαλψη, τη δουλειά. Όχι στις αντιλαϊκές-αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβερνήσεων, Ε.Ε., ΔΝΤ, ΝΑΤΟ των πολέμων, της φτώχιας, της εξαθλίωσης, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.»

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.