Τα ξημερώματα της Δευτέρας, 13 Μαρτίου, εκκενώθηκαν δύο καταλήψεις στην Αθήνα, από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ επίθεση δέχτηκε και αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Αγρίνιο.

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Βίλα Ζωγράφου και Κατάληψη Στέγης της Αχαρνών (Αλκιβιάδου) εκκενώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. 7 άτομα που βρισκόταν μέσα στην Βίλα Ζωγράφου προσήχθησαν ενώ 127 Σύριοι πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από την κατάληψη της Αλκιβιάδου και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αλλοδαπών. Οι Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας, που συνέβαλλαν ενεργά στην κατάληψη στην Αλκιβιάδου εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση

Στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου πραγματοποιήθηκε έφοδος της αστυνομίας συνοδεία δικαστικών, με εντολή των ιδιοκτητών του οικήματος. Ανακοίνωση εξέδωσε η Κατάληψη Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Αγρινίου σχετικά με το συμβάν, ενώ στη δημοσιότητα ήρθαν εικόνες και ανακοινώσεις σχετικά με τις ζημιές που υπέστη ο χώρος και τα πράγματα που αφαιρέθηκαν από το Στέκι. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, δήλωσε το πρωί σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το πρώτο κτίριο στου Ζωγράφου, ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και το ήθελε για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος. Οι καταληψίες, περίπου 5-6 άτομα, βρίσκονταν μέσα αρκετό καιρό. Το δεύτερο κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και θέλει να το χρησιμοποιήσει για ασυνόδευτα παιδιά. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν πρόσφυγες, οι οποίοι θα έπρεπε έτσι και αλλιώς να είναι σε οργανωμένους χώρους. Όπως καταλαβαίνετε και οι δύο επιχειρήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες.»

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας, αφέθηκαν ελεύθεροι οι 7 που προσήχθησαν από τη Βίλα Ζωγράφου, ανακρίθηκαν από Εισαγγελέα ενώ κατηγορήθηκαν για απείθεια και διατάραξη οικιακής ειρήνης. Στις 18:00 το απόγευμα, ξεκίνησε η Πορεία Αλληλεγγύης αναρχικών συλλογηκοτήτων στην Πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου. Όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησαν επεισόδια, με δακρυγόνα, φωτιές σε κάδους και φθορές σε τράπεζες της περιοχής, ενώ το κυνηγητό έφτασε μέχρι την Ούλωφ Πάλμε. 

vila zogvila zografou porta 13 3 2017

Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου
Συντάκτης: Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.