Φωτογραφία αρχείου από τον Συντονισμό για το προσφυγικό- μεταναστευτικό

Σημαντικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκαν χθες σε πολλές πόλεις της χώρας με αντιπολεμικό, ανιτιιμπεριαλιστικό, αντιφασιστικό χαρακτήρα.

Στην Αθήνα η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, πέρασε από τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ στη Βασιλίσσης Σοφίας και κατέληξε στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το κάλεσμα σε αυτή την κινητοποίηση, όσοι συμμετείχαν προσπαθούν να ενισχύσουν τον «κοινό αγώνα ντόπιων και προσφύγων για προστασία, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, περίθαλψης, δικαίωμα στην παιδεία και την εργασία, ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση των προσφύγων».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πρόσφυγες και μετανάστες από τον Ελαιώνα, τον Σκαραμαγκά, το Λαύριο και το City plaza. Κάποιοι από αυτούς μίλησαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Προπύλαια περιγράφοντας τις κακές συνθήκες διαβίωσής τους στα camps, την αγωνία τους για το αβέβαιο μέλλον, και εκφράζοντας τη θέλησή τους να αγωνιστούν για όσα έχουν ανάγκη.

Στην πορεία συμμετείχαν και φαντάροι εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μετά από κάλεσμα του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος για κοινό αγώνα φαντάρων σε Ελλάδα και Τουρκία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Συντονισμός σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, η σύσκεψη Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό, πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία με ξεχωριστές αποφάσεις τους, το Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιρατσιστικές, αντιπολεμικές πρωτοβουλίες, κινήσεις, χώροι αλληλεγγύης, συντονισμοί, σχήματα εργαζομένων και ανέργων, λαϊκές συνελεύσεις , εργατικές λέσχες, κινήσεις πόλης και περιφέρειας και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς.

Στη συνέντευξη τύπου πριν την πορεία οι διοργανωτές εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συνεχίσουν «τις κοινές δράσεις για ένα αντιπολεμικό, αντιφασιστικό κίνημα που στρέφεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. και της κυβέρνησης και έχει στην προμετωπίδα του την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες».

Άλλες πόλεις στις οποίες πραγματοποιήθηκε σήμερα αντίστοιχη διαδήλωση ήταν η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, το Ρέθυμνο, η Ξάνθη, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα και η Ηγουμενίτσα, ενώ στην Καρδίτσα θα γίνει αύριο στις 7. Στη Μυτιλήνη έγινε μαζική κινητοποίηση χθες στις 18/10 από πλήθος φορέων.

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.