Σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες, αντιφασιστικές- αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, συντονισμοί, οργανώσεις και κινήσεις καλούν σε αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική, αντιφασιστική διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στις 20 του Οκτώβρη. Η πορεία θα ξεκινήσει από τα προπύλαια στις 6μμ και θα κατευθυνθεί προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ στη Βασ. Σοφίας, για να καταλήξει στην πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς η σχετική ανακοίνωση αποδίδει τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τις ευθύνες για την κλιμάκωση των πολέμων, τον ξεριζωμό και τη συνολική τραγωδία που ζουν οι πρόσφυγες στις χώρες όπου καταφεύγουν.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει πως ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ «πρωτοστατούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την υποδαύλιση των εμφύλιων σπαραγμών (…) καταστρατηγούν τις διεθνείς συνθήκες, που οι ίδιοι έχουν υπογράψει, για την προστασία των θυμάτων πολέμου, των διώξεων της φτώχειας» και «εκτρέφουν σκοταδιστικές, φασιστικές, εθνικιστικές αντιλήψεις, ασκούν ξενοφοβικές και ρατσιστικές πολιτικές».

Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, οι ευθύνες εντοπίζονται στη «στήριξη, με τις βάσεις και τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, των πολεμικών επιχειρήσεων των ιμπεριαλιστών» και στην «υλοποίηση των αντιπροσφυγικών πολιτικών της Ε.Ε.», κάτι που επιτρέπει την «επίδραση των ξενοφοβικών αντιλήψεων», την «ισλαμοφοβία» και την ανάπτυξη της  δράσης «φασιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων με επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες».

Η ανακοίνωση καταλήγει σε κάλεσμα σε έναν αγώνα που θα επιτρέψει να έρθουν στο προσκήνιο οι «αξίες της φιλίας των λαών, η αγωνιστική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας και η απαίτηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών ντόπιων και προσφύγων», έναν αγώνα ντόπιων και ξένων για «προστασία, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, περίθαλψης, δικαίωμα στην παιδεία και την εργασία, ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση των προσφύγων».

antipolemiki diadilosi afisa

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.