Την αναστολή της απεργίας αποφάσισε η ΠΟΕ – ΟΤΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή της, με το θέμα των κινητοποιήσεων να εξετάζεται στο επόμενο Γενικό Συμβούλιο. Έτσι, θα αρχίσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων, η οποία υπολογίζεται ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα θα χρειαστεί δύο με τρεις μέρες για να ολοκληρωθεί.

Την αναστολή των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα των δήμων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ στη σημερινή της συνεδρίαση, με ψήφους 6 προς 5.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει 11 έδρες. Υπέρ της αναστολής της απεργίας τάχθηκε η πλειοψηφούσα ΣΥΝΑΝ (που μέχρι πρότινος εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ), η οποία έχει 4 έδρες. Με την ίδια πρόταση τάχθηκε και η «γαλάζια» ΔΑΚΕ, η οποία έχει 2 έδρες, αλλάζοντας τη στάση της σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης. Αντίθετα, υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων τάχθηκε η παράταξη ΔΑΣ – ΟΤΑ (πρόσκειται στο ΚΚΕ, τρεις έδρες) και το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ (ΛΑΕ, δύο έδρες). Η ΣΥΝΑΝ είχε μία απουσία κι έτσι οι ψήφοι «κανονικά» ήταν 5 (υπέρ αναστολής της απεργίας) προς 5 (υπέρ της συνέχισης της απεργίας). Όμως, με βάση το καταστατικό της ομοσπονδίας, σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του προέδρου μετράει διπλή. Έτσι, η ψήφος του Νίκου Τράκα από τη ΣΥΝΑΝ, υπέρ της αναστολής της απεργίας, μέτρησε διπλή και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 6 προς 5.

Πάντως, επειδή ακριβώς δεν επιτεύχθηκε η κανονική πλειοψηφία, το θέμα των κινητοποιήσεων θα επανεξεταστεί στο Γενικό Συμβούλιο, το πιο ευρύ όργανο της ομοσπονδίας. Η ημερομηνία διεξαγωγής της συνεδρίασης δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση (εν. της κυβέρνησης) διαφωνούμε πλήρως, διότι θεωρούμε ότι πολλοί εργαζόμενοι θα απολυθούν και θα μείνουν στο δρόμο. Άρα, η πλειοψηφία έκανε μία συγκεκριμένη πρόταση και μία εισήγηση, η οποία έλεγε να υπάρξει συνάντηση όλων των διοικητικών συμβουλίων την επόμενη εβδομάδα και μετά να γίνει διοικητικό συμβούλιο για να δούμε την μορφή άλλων κινητοποιήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Νίκος Τράκας.

«Ζητάμε συγγνώμη από την κοινωνία για την ταλαιπωρία αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την στήριξη της σε όλο αυτό τον μεγάλο αγώνα», τόνισε.

Έτσι μετά από 11 ημέρες, οι κινητοποιήσεις στην καθαριότητα των δήμων, με τη διακοπή της αποκομιδής των σκουπιδιών και τις καταλήψεις σε αμαξοστάσια δήμων και σε ΧΥΤΑ όλης της χώρας, σταματούν. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα απορριμματοφόρα αναμένεται να αρχίσουν άμεσα την αποκομιδή των σκουπιδιών, διαδικασία, η οποία πιθανόν να διαρκέσει -ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα- τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες.

 

Αποχή των συμβασιούχων της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, για την αποκομιδή των απορριμμάτων, βγαίνει αύριο το σύνολο των εργαζομένων στην καθαριότητα, μετά την παραπάνω απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, δήλωσε πως η εικόνα της πόλης παρουσιάζει βελτίωση και έως την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί η αποκομιδή όλων των απορριμμάτων.

H αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Σοφία Εξαδαχτύλου, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε πως αύριο και οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι θα δώσουν κανονικά το «παρών» στην εργασία τους, ωστόσο θα απέχουν το Σαββατοκύριακο, ενώ για την Δευτέρα έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση.

 

Με πληροφορίες από aftodioikisi.gr

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.