Στις 24/1 λήγει η παράταση που έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας στους επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά καθώς η κατάσταση παραμένει στάσιμη το μέλλον τόσο των εργαζομένων όσο και των οικογενειών που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους παραμένει αβέβαιο.

Μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ επέστρεφε στους γονείς ένα μέρος του κόστους της θεραπείας. Με την αλλαγή που έρχεται θα πληρώνει απευθείας τα ιδιωτικά κέντρα ή τους αυτοασπασχολούμενους με όρους όμως που παραμένουν αδιευκρίνιστοι και τρομάζουν τους θεραπευτές. Τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται με καθυστέρηση και μειώσεις αγνώστου μεγέθους. Ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί υπερβολικό το ποσό των 106 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκε το 2015 για την Ειδική Αγωγή και αυτή η αλλαγή θα τον βοηθήσει να περιορίσει τις δαπανες του 2017 στα 60 εκατ. ευρώ, αλλά οι θεραπευτές πιστεύουν πως είναι αδύνατον να επιβιώσουν οικονομικά με αυτούς τους όρους και αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών- Λογοθεραπευτών που καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στις 27/1 εξηγεί σε ανακοίνωσή του: «Στα πλαίσια της κοινής λογικής µία σύµβαση δεν µπορεί να λειτουργεί µόνον υπέρ του ενός ούτε να είναι «εν λευκώ». Ζητείται από τους λογοθεραπευτές να υπογράψουν χωρίς µέσα στη σύµβαση να ορίζεται ούτε καν η τιµή της συνεδρίας. Ποια σύµβαση δεν ορίζει αµοιβή; Ως αµοιβή ορίζουν αυτήν που εκάστοτε προβλέπεται από τον Κανονισµό του ΕΟΠΥΥ. Ο ισχύον Κανονισµός είναι γνωστός, όχι όµως η τροποποίηση αυτού, η οποία ετοιµάζεται και θα εκδοθεί αµέσως µετά... Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση για το ποσοστό έκπτωσης επί του «τζίρου», για το rebate, δηλαδή, η οποία θα εκδοθεί επίσης µετά... Δεν είναι γνωστό πώς θα διαµορφωθούν τα επιτρεπόµενα όρια δαπανών και ο προϋπολογισµός του κλάδου που όµως θα καθορίσει ποιο ποσό από αυτό που εισέπραξε ο λογοθεραπευτής ή θα εισπράξει καλείται να επιστρέψει ή να συµψηφίσει (ίσον «κούρεµα»). Δεν είναι γνωστές οι προϋποθέσεις λήψης αδείας λειτουργίας των γραφείων των λογοθεραπευτών που καθυστερούν να θεσπίσουν, οι οποίες και αυτές θα εκδοθούν µετά... Και βέβαια, ουδεµία συνέπεια προβλέπεται για τον ΕΟΠΥΥ αν π.χ. δεν εξοφλήσει εµπροθέσµως, ούτε ποινική ρήτρα, ούτε προσαύξηση. Ο λογοθεραπευτής θα πρέπει να πληρώσει δικηγόρο για να διεκδικήσει τα νόµιµα. Αλλά δεν είναι µόνο οικονοµικά τα θέµατα.» Στην προσπάθειά τους αυτή βλέπουν τους γονείς μαζί τους και όχι σε αντίπαλο στρατόπεδο θέτοντας ως στόχο την «ποιοτική παροχή υπηρεσιών».

Στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Ιανουάριο συμμετείχαν και πολλοί γονείς. Ο Ενιαίος σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και νήσων ζητάει:

  • Να σταματήσει κάθε πληρωμή των γονιών για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.
  • Είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και με τη δημιουργία νέων δημόσιων δομών σε υγεία-πρόνοια-ειδική αγωγή με δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Καμιά απόλυση, καμιά μείωση μισθού!
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των οφειλών στις οικογένειες μας και στους αυτοαπασχολούμενους του χώρου.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια και ειδική αγωγή.
  • Να βρουν το δικό τους σχολείο τα 200.000 παιδιά που είναι εκτός ειδικής αγωγής.
Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.