Έρευνα διεξάγει η ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία σχετικά με τις συνθήκες που προκάλεσαν την έκρηξη στο κατάστημα Everest της πλατείας Βικτωρίας, που στοίχισε τη ζωή μιας 42χρονης εργαζόμενης. Πλέον όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο για εργατικό δυστύχημα και για ενδεχόμενες ευθύνες της εργοδοσίας.

Μία γυναίκα νεκρή και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε λίγο πριν τις 9.30 το πρωί στο κατάστημα Everest, στη συμβολή των οδών Χέυδεν και 3ης Σεπτεμβρίου 87 στην πλατεία Βικτωρίας.

Η γυναίκα, ηλικίας 42 ετών και μητέρα δύο παιδιών, εργαζόταν ως υπάλληλος στο κατάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόταν στο λογιστήριο του καταστήματος που βρισκόταν στο υπόγειο, σημείο από το οποίο ανασύρθηκε νεκρή.

Οι πέντε τραυματίες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Γενικό Κρατικό, Γεννηματά και 401, όπου νοσηλεύονται χωρίς κίνδυνο, παρά μόνο με ελαφρείς τραυματισμούς.

Η περιοχή αποκλείστηκε για πολλές ώρες, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε διπλανά καταστήματα, σπίτια και σταθμευμένα οχήματα, ενώ έκλεισε για κάποια ώρα και ο παρακείμενος σταθμός του ΗΣΑΠ.

 

Εργατικό δυστύχημα

Τα ακριβή αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα και διεξάγεται έρευνα από την Ελληνική Αστυνομία αλλά και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η «επίσημη» μέχρι τώρα εκδοχή, στην οποία φαίνεται να συντείνει η ΕΛ.ΑΣ., είναι ότι η έκρηξη συνέβη κατά τη διάρκεια εργασιών συνεργείου ψυκτικών. Το συνεργείο φέρεται να πραγματοποιούσε οξυγονοκόλληση και –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- ενδέχεται να έκοψε σωλήνα φυσικού αερίου διπλανού καταστήματος.

Παρ’ όλα αυτά, νεότερες πληροφορίες, που έρχονται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναφέρονται σε πιθανή διαφυγή αερίου, ενδεχομένως φρέον ψυγείου. Όπως διευκρινίστηκε, το κατάστημα δεν είχε ούτε φυσικό αέριο, ούτε προπάνιο.

Ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της έκρηξης, θα εξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των εμπειρογνωμόνων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προανάκρισης, έχουν καταλήξει και αυτοί στο συμπέρασμα ότι το περιστατικό συνέβη κατά την διάρκεια των εργασιών που εκτελούσε ο ψυκτικός στο υπόγειο του καταστήματος, όπου βρίσκονται τα ψυγεία. Ο τεχνικός είχε φιάλη ασετυλίνης που χρησιμοποιούσε για το φλόγιστρο με το οποίο έκοβε ή κολλούσε τους χαλκοσωλήνες στους ψυκτικούς θαλάμους.

Εκείνο που εξετάζουν σοβαρά οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, είναι ότι δεν είχαν αδειάσει οι σωλήνες από το φρέον, το οποίο, όπως λένε οι ειδικοί, όταν έλθει σε επαφή με φλόγα διασπάται και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.

Γι’ αυτό και όταν ο τεχνικός άναψε το φλόγιστρο εκδηλώθηκε αρχικά πυρκαγιά, που του προκάλεσε εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια, αλλά πρόλαβε και βγήκε από το υπόγειο. Σύμφωνα με μαρτυρίες από τον τόπο του συμβάντος, ο τεχνικός φώναξε στον κόσμο να απομακρυνθεί γιατί επρόκειτο να γίνει έκρηξη, όπως και έγινε.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ορίσει επιτροπή πραγματογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και θα καταλήξει στο τελικό πόρισμα για τα αίτια της έκρηξης.

Πάντως, πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για εργατικό δυστύχημα και τονίζουν τις ευθύνες της εργοδοσίας. Φαίνεται ότι στο υπόγειο του καταστήματος στεγάζονταν παράνομα η κουζίνα και το λογιστήριο – στο οποίο εργαζόταν η άτυχη γυναίκα-, ενώ οι εργαζόμενοι δεν είχαν απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης, όπως προβλέπει ο νόμος.

 

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την οδύνη της για το γεγονός:

«Με βαθιά οδύνη στην εταιρεία  Everfood A.E., διαχειρίστρια εταιρεία του καταστήματος everest  στην πλατεία Βικτωρίας, βιώνουμε την απώλεια συναδέλφου, μετά από έκρηξη το πρωί, κατά τη διάρκεια εργασιών συνεργείου ψυκτικών.

Το τραγικό θύμα, η Βασιλική Παραστατίδου, εργάζονταν δεκαπέντε χρόνια στην εταιρεία και θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας ως υπόδειγμα εργαζόμενου, συζύγου και μητέρας.

Η διοίκηση της εταιρείας, όλο το προσωπικό και οι συνεργάτες είναι συγκλονισμένοι καθώς συμμερίζονται τον πόνο των οικείων της και δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένειά της.

Επίσης η εταιρεία δηλώνει ότι θα προσφέρει κάθε συμπαράσταση στους τραυματίες και εύχεται σε όλους πλήρη ανάρρωση το ταχύτερο δυνατόν.

Η διοίκηση της εταιρείας από την πρώτη στιγμή του θλιβερού συμβάντος έχει προσφέρει στην πυροσβεστική και τις άλλες υπηρεσίες και αρχές κάθε αναγκαία συνδρομή και δηλώνει ότι θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην πλήρη διαλεύκανση των αιτίων του τραγικού αυτού γεγονότος».

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού

 

«Η απώλεια μιας εργαζόμενης μητέρας κατά το σημερινό τραγικό συμβάν στην πλατεία Βικτωρίας μας προκαλεί οδύνη» σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας πως «οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών, καθώς και για την πρόληψη ανάλογων περιστατικών στο μέλλον».

«Στην οικογένεια της αδικοχαμένης εργαζόμενης εκφράζω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου, και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθεί εάν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της εργαζόμενης που έχασε τη ζωή της, και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στα άλλα θύματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, από την έκρηξη σε κατάστημα εστίασης στην πλατεία Βικτωρίας.

Θα πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος και να διερευνηθεί το εάν και κατά πόσον τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Όλα τα αρμόδια όργανα, πρέπει να παρέμβουν άμεσα ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου αναλογούν, όπως και να εντατικοποιηθούν οι τεχνικοί έλεγχοι για την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

 

ΚΚΕ: Ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας – Επικίνδυνα «προαπαιτούμενα»

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της εργαζόμενης από την έκρηξη στην επιχείρηση Everest και τις ευχές για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

«Το γεγονός αυτό έρχεται να αναδείξει τις συνθήκες εργασίας και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς. Έρχεται, επίσης, να δείξει πόσο επικίνδυνες είναι οι διατάξεις - προαπαιτούμενα που ψήφισε, μόλις χθες, η κυβέρνηση και οι οποίες, στο όνομα της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, καταργούν την αρχή της προφύλαξης και τους προληπτικούς ελέγχους μέτρων ασφαλείας (πυρασφάλεια κλπ.) και υγιεινής στις επιχειρήσεις, θεωρώντας τους εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση κι αυξάνοντας τους κινδύνους για τους εργαζόμενους», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

 

Θλίψη για το δυστύχημα εξέφρασε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θανάσιμο τραυματισμό μιας εργαζόμενης γυναίκας και τον ελαφρύτερο τραυματισμό άλλων πέντε ανθρώπων, από έκρηξη σε κατάστημα εστίασης στην πλατεία Βικτωρίας. Στους τραυματίες που νοσηλεύονται ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Θα πρέπει, φυσικά, να εξιχνιαστούν και να προσδιοριστούν τα αίτια του ατυχήματος» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.