Ένοχοι κρίθηκαν οι βασικοί κατηγορούμενοι στη γνωστή υπόθεση των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER, που αφορούσε υπεξαίρεση εις βάρος του Δημοσίου. Για την κατηγορία της συναυτουργίας σε κακουργηματική υπεξαίρεση κρίθηκαν ένοχοι οι Άρης Φλώρος και Νικόλαος Δεκόλης, για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση οι Στέφανος Σιαφάκας και Αχιλλέας Φλώρος, για απλή συνέργεια ο Βασίλης Μηλιώνης.

Η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER ανακοινώνεται σήμερα.

Το δικαστήριο ήδη κήρυξε ενόχους τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών, βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση: ο Άρης Φλώρος και ο Νικόλαος Δεκόλης κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της συναυτουργίας σε κακουργηματική υπεξαίρεση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50). Ακόμα, για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση κρίθηκαν ένοχοι οι Στέφανος Σιαφάκας και Αχιλλέας Φλώρος, ενώ για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση κρίθηκε ένοχος ο Βασίλης Μηλιώνης.

Ένοχος για το αδίκημα της λαθρεμπορίας κρίθηκε ο Άρης Φλώρος, ενώ για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ένοχοι κρίθηκαν οι Άρης Φλώρος, Στέφανος Σιαφάκας και Νικόλαος Δεκόλης.

Σημειώνεται ότι 6 από τους 19 συνολικά κατηγορούμενος, απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία.

Η δίκη για την υπόθεση των δύο παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των δύο παρόχων, αν και εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το γνωστό ΕΤΗΔΕ ή «χαράτσι»), όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν απέδιδαν τα χρήματα στο Δημόσιο, αλλά «τουναντίον τα παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους», ζημιώνοντας το Δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ, το διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2011 έως το Νοέμβριο του 2012.

Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί μετά από εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο διαπίστωνε ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρίες στον ΔΕΣΜΗΕ, φυγαδεύονταν μέσω εξωχώριων εταιριών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες.

Οι κατηγορούμενοι έχουν υποβάλει στο δικαστήριο αίτημα για επιστροφή χρημάτων, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, το οποίο θα κριθεί πριν την απόφαση επί των ποινών. Ήδη, η εισαγγελέας έχει προτείνει να απορριφθεί όσον αφορά το αδίκημα της υπεξαίρεσης ως νόμω αβάσιμο και να εφαρμοστεί μόνο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Το δικαστήριο πρόκειται στη συνέχεια να αποφασίσει επί των ποινών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.