(Φωτογραφία: Θεόφιλος Μανόλογλου)

Ένας νεκρός και 10 τραυματίες είναι ο απολογισμός από την επίθεση ενός βαν σε πλήθος Μουσουλμάνων που αποχωρούσε από τζαμί στο Βόρειο Λονδίνο, στο Φίνσμπουρι Παρκ. Η επίθεση προκάλεσε πανικό. Ο 47χρονος οδηγός του βαν, συνελήφθη στο μέρος όπου συνέβη το περιστατικό και μέχρι την άφιξη της αστυνομίας ένας Ιμάμης απέτρεψε το πλήθος από το να τον πλησιάσει.

Άλλες θρησκευτικές κοινότητες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους Μουσουλμάνους, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian που παρουσιάζει δηλώσεις θρησκευτικών ηγετικών. Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι έγραψε στο twitter: «Η επίθεση στο Τζαμί του Φίνσμπουρι Παρκ είναι απεχθής. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους Μουσουλμάνους φίλους μας και προσευχόμαστε για τους τεθλιμμένους και τους τραυματίες».

Ανάλογη και η στάση της Ομοσπονδίας Σιχ Ηνωμένους Βασιλείου: «Τα περιστατικά των τελευταίων τριών μηνών δείχνουν ότι χρειάζεται ένας ειλικρινής διάλογος και μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κάθε είδος μίσους και τρόμου.»

Την επίθεση καταδίκασε και η εβραϊκή κοινότητα. Ο Αρχιραββίνος Mirvis δήλωσε: «Σπαράζει η καρδιά μας στο άκουσμα μιας ακόμα θανατηφόρας επίθεσης στους δρόμους του Λονδίνου, που αυτή τη φορά στόχευε Μουσουλμάνους που είχαν τελειώσει την προσευχή τους. Πρόκειται για μια οδυνηρή εξήγηση του γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε το μίσος να γεννά μίσος. Δημιουργεί ένα κατηφορικό σπιράλ βίας και τρόμου που μπορεί να έχει μόνο παραπάνω θάνατο και καταστροφές.»

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.