Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado από τις 11 Σεπτέμβρη είχε δώσει προθεσμία μέχρι τις 21 του ίδιου μήνα στην κυβέρνηση για την απαραίτητη αδειοδότηση με σκοπό τη συνέχιση των εργασιών εξόρυξης στη Χαλκιδική. Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε το τελεσίγραφο αυτό «άνευ ουσίας και ολίγον πυροτέχνημα», καθώς επίσης ανέφερε «Εμείς θέλουμε την επίλυση όλων των θεμάτων στη διαιτησία η οποία ξεκινάει αυτή την εβδομάδα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η επένδυση θα προχωρήσει εφόσον πληροί πλήρως τους περιβαλλοντικούς όρους και εφόσον διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει μεταλλουργία στην Ελλάδα».

Η εταιρεία, παρ’ όλα αυτά, σήμερα εξέδωσε νέο τελεσίγραφο διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσει στην αναστολή των εργασιών στις Σκουριές εφόσον ως μεθαύριο δεν της έχει χορηγηθεί η άδεια για τη λειτουργία του επίμαχου μεταλλείου. Σε δεύτερη φάση αν δεν δοθεί η άδεια στις Σκουριές απειλεί να διακόψει τις εργασίες και στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, διότι, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Eldorado, τα δύο μεταλλεία είναι αλληλένδετα. Με άλλα λόγια, και τα δύο αποτελούν μέρη του ίδιου πρότζεκτ και πρέπει να «τρέξουν» ταυτόχρονα, προκειμένου να τροφοδοτηθεί το εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο.

Η εταιρεία επιμένει πως η προσφυγή στη Διαιτησία είναι παιχνίδι με το χρόνο καθώς δεν αφορά την εκκρεμότητα με τη συγκεκριμένη άδεια των Σκουριών αλλά το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στη θέση Μαντέμ Λάκκου στο Στρατώνι. Υποστηρίζουν πως για να λειτουργήσει το εργοστάσιο θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα χρυσού των μεταλλείων τόσο της Ολυμπιάδας, όσο και των Σκουριών, των οποίων η άδεια δεν δίνεται.

Συντάκτης: Μαρία Γεωργακοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.